Bandić pokušao ‘iznuditi’ svoje partnere u Vladi, a to bi sada Grad mogli stajati milijune kuna

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Grad Zagreb i Vlada pregovaraju o kupoprodaji gradskih 49 posto udjela u tvrtki APIS, no izgleda da se gradonačelnik Milan Bandić se odlučio poigrati i putem “podebljati” cijenu APIS-a, piše Z1.

“Država kao većinski vlasnik APIS-a ima pravo prvokupa pa je logično s predstavnicima te Države sjesti za stol i dogovoriti se. No gradonačelnik i njegovi suradnici napravili su suprotno. Prvo su napravili vlastitu procjenu vrijednosti tvrtke koja je, gle li čuda, duplo veća od ranije procjene. To je napumpana vrijednost koja nema veze s realnošću. Jest da je APIS dobro poslovao i da mu je cijena narasla, ali sigurno ne duplo, ne na 284 milijuna kuna”, rekao je dobro upućeni sugovornik iz HDZ-a koji tvrdi da će ta stranka na sjednici Skupštine 9. lipnja tražiti povlačenje prodaje APIS-a s dnevnog reda.

Gradska procjena vrijednosti 49 posto udjela u APIS-u je, dakle, 284 milijuna kuna, dok je ranija procjena, koju je naručio sam APIS, duplo manja.

“Druga stvar koju su gradonačelnik i suradnici napravili jest raspisivanje natječaja za kupnju udjela u APIS-u. Ključan problem je u tome što se radi o strateškoj tvrtki, a oni raspisuju natječaj ne bi li tako “napumpali” cijenu APIS-a. Naime, na taj su način planirali prikupiti ponude, možda i lažne, čime bi se digla cijena APIS-a, a onda su s tim ponudama planirali izaći pred Vladu tražeći više novca od najviše pristigle ponude. Pa tako mogu doći i do milijardu kuna, zar ne?! To je klasičan primjer iznude, Bandić od Vlade pokušava izvući što je više novca ne bi li pokrpao sve veće rupe u Gradskom proračunu. A to se tako ne radi, tako partneri ne funkcioniraju. Osim toga, ne može se samo tako licitirati sa strateškom tvrtkom koja se bavi obradom podataka”, tvrdi izvor iz HDZ-a za Z1 televiziju.

Gradonačelniku Bandiću je potrebna svaka kuna ne bi li započela obnova potresom narušenog Zagreba, a pokušava minirati prodaju APIS-a, a time i višemilijunsku zaradu, istovremeno najavljujući gradnju podzemne željeznice za koju vjerojatno ni sam ne zna kako financirati.


Komentari