Bandić pod novim optužbama za pogodovanje: ‘Grad je postao zlatna koka zaštitarskog biznisa’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Gradske skupštine Renato Petek optužio je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za novo nezakonito pogodovanje i to prilikom angažiranja zaštitarskih tvrtki za potrebe Grada Zagreba.

“Odabranim privatnim tvrtkama koje posluju s Gradom Valentinovo je svaki dan. Grad ih časti s vanjskim uslugama koje obavljaju s otprilike tri milijuna kuna dnevno. Obim tih poslova u stalnom je porastu, a veliki dio njih mogu i moraju obavljati gradske tvrtke i uredi, a tako je i sa zaštitarskim biznisom, za kojeg je Zagreb posao zlatna koka”, rekao je Petek na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da Bandić koristi gradski proračun i sredstva gradskih tvrtki u svrhu redovnih isplata prema odabranim privatnim tvrtkama, što je ocijenio nedopustivim i ekonomski neodrživim.

U tome mu, kako tvrdi, pomaže pročelnica za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. Njezin je suprug Matija Jozić, suvlasnik i upravitelj jedne od privatnih zaštitarskih tvrtki Bilić-Erić, koja ima ugovor s Gradom, dodao je.

Petek je analizirao zaštitarske poslove od 2016. do 2019. prema službenim podacima koji govore da obim i iznosi zaštitarskih poslova rastu svake godine te su tako od 31,5 milijuna kuna narasli na 40 milijuna kuna. Spornim vidi i što je tvrtka Bilić-Erić nositelj posla zaštite osoba i imovine unutar zajednice ponuditelja u koju su uključene i tvrtke Sokol, V Grupa i Sigurnost te što joj je udio unutar zajednice s 44 posto narastao na 55 posto.

Istovremeno, obim posla i broj objekata koji čuva Unutarnja čuvarska služba Grada stalno se smanjuje, kao i broj njezinih djelatnika, koji, tvrdi Petek, moraju prijeći u privatnike kako bi ostali na svojim radnim mjestima jer ta služba danas broji manje od 100 djelatnika.

“Ukoliko imate unosan ugovor s Gradom, ukoliko ste Bandićeva osoba od povjerenja ili ako ste rodbinski povezani s njima, onda ćete vrlo lako postati poznati i uspješan poduzetnik koji će za par godina biti nagrađen i Zlatnom kunom”, rekao je Petek.

Ne može reći da je kroz javnu nabavu pročelnica Jozić direktno pogodovala da baš određeni posao dobije suprugova tvrtka, no, ističe, načinom na koji je pripremljen javni poziv direktno se upućivalo da na njemu mogu pobijediti samo udružene zaštitarske tvrtke, gdje najveći udio s gotovo 1000 zaposlenika unutar tog segmenta ima upravo tvrtka Bilić-Erić.

Napomenuo je da zaštitarske tvrtke čuvaju sve što posjeduje Grad Zagreb, poput sportskih i kulturnih objekata, ustanova i parkova, a pružaju i usluge pratnje pri prijenosu novca i usluge profesionalnih vatrogasaca.

Tako je za projekt “Ljeto na Savi” utrošeno 239.000 kuna, na čuvanje objekta u Novom Petruševcu prije i tijekom useljenja romskih obitelji 581.200 kuna, a tamo je pročelnica Jozić bila okružena upravo zaštitarima tvrtke Bilić-Erić, dok se za čuvanje prazne zone Gredelj godišnje prosječno troši milijun kuna.

Čuva se i parcela nekadašnjeg ilegalnog deponija u Kozari putevima, kao i prazno kino Europa, zbog čega je, ističe Petek, Grad u minusu jer kino nema korisnika.

Petek je istaknuo i da je pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco u internom dopisu sve gradske urede u rujnu 2019. obavijestio da u 2020. za izvanredno angažiranje zagrebačke Čuvarske službe – ili moraju planirati ta događanja i osigurati sredstva unaprijed ili ugovoriti poslove s privatnim tvrtkama.

“Sve te usluge Grad je nekad radio sam, a sve se više poslova prebacuje privatnim tvrtkama. Također i u brojnim drugim segmentima sve je više “outsorsanja” usluga. To je direktan primjer nepotizma i načina kako se upravlja Zagrebom”, ocijenio je Petek.

Tvrdi da u načelu nije protiv outsourcinga, ali da postoje poslovi koje Grad i njegove tvrtke mogu u velikoj većini obavljati sami, poput razvrstavanja otpada na Jakuševcu, pročišćavanja i analize otpadnih voda te izgradnje gradskih cesta.


Komentari