Bandić pobijedio poreznu: Nije dužan 18 milijuna kuna iz predsjedničke kampanje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Upravni sud ukinuo je rješenje Porezne uprave i oslobodio Milana Bandića plaćanja poreznog duga koji, zajedno s kamatama, doseže 18 milijuna kuna, javlja Jutarnji list.

Riječ je o poreznom rješenju od 19. siječnja 2016. godine koje je potvrdio Samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak Ministarstva financija odlukom od 27. siječnja 2017. gdje se Bandiću obračunavao porez na sredstva koja su ostala na njegovu računu za predsjedničku kampanju 2009.

Nakon što je završena kampanja te su održani izbori, na Bandićev račun uplaćivala su se sredstva. Državno je odvjetništvo zbog toga otvorilo istragu protiv Bandića te 2014. godine podiglo optužnicu u kojoj ga terete da je u predsjedničkoj kampanji državu oštetio za 5,7 milijuna kuna, a s računa izvukao 24 milijuna kuna za koje nije platio porez.

Istodobno, porezna uprava otvorila je nad zagrebačkim gradonačelnikom porezni nadzor i 2016. godine donijela odluku da Bandić mora platiti 12 milijuna kuna poreza plus kamate koje iznos podižu do 18 milijuna. Bandić se na odluku žalio, ali ju je drugostupanjsko tijelo Ministarstva financija potvrdilo.

Bandić je protiv tog rješenja podnio tužbu Upravnom sudu, a istodobno je ishodio odgodu izvršenja rješenja sve dok se pravomoćno ne okonča upravni postupak.

U tužbi Upravnom sudu Bandić je naveo kako su se sredstva za njegovu kampanju uplaćivala od 18. studenoga 2009. do 5. lipnja 2012. godine, da su sva sredstva donacije te da su sve donacije namjenski utrošene. Jednako kao i Porezna uprava, Bandić je tvrdio da je mjerodavan Zakon o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika RH iz 2004. godine, ali ga drugačije tumače.

U tužbi Upravnom sudu Bandić je tvrdio kako je Porezna uprava, tretirajući sredstva koja su prošla kroz njegov račun nakon završetka kampanje i održanih izbora, polazila od normi zakona koji je tek kasnije stupio na snagu i smatrala ih sredstvima koja podliježu oporezivanju prema Zakonu o porezu na dohodak.

Bandićeva odvjetnica Ksenija Vržina kaže da joj je odluka bila očekivana jer je riječ o pitanju retroaktivne primjene zakona o kojemu može odlučivati samo sud. Napominje, međutim, da se Ministarstvo financija na ovo rješenje može žaliti Visokom upravnom sudu, piše Jutarnji.


Komentari