Bandić ‘omastio brk’ hrvatskim predsjedanjem EU: U goste mu dolaze gradonačelnici svih glavnih gradova

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vijeće Europske unije donijelo je odluku kako će Hrvatska predsjedati Unijom u periodu od 1. siječnja do 01. srpnja 2020. godine.

Velika je to stvar za našu zemlju jer će predsjedati jednom od najvećih globalnih organizacija država. No, osim samog državnog vrha trebao bi profitirati i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Naime, u sklopu aktivnosti koje Grad Zagreb kao glavni grad Hrvatske provodi u periodu predsjedanja Vijećem, organizirati će se 9. sastank gradonačelnika glavnih gradova država članica Europske unije i Europske komisije. Sastanak će se održati upravo u Zagrebu u lipnju 2020.

Sastanci gradonačelnika glavnih gradova država članica Europske unije s europskim povjerenikom za regionalnu politiku održavaju se od 2013. kada je tadašnji povjerenik za regionalnu politiku Johannnes Hahn pozvao sve gradonačelnike glavnih gradova država članica Europske unije na zajednički sastanak u Bruxellesu kako bi se svi zajedno uključili u debatu o ulozi koju glavni gradovi mogu imati u postizanju EU ciljeva, u kontekstu strategije Europa 2020.

Europska komisija je vjerovala da glavni gradovi, u tadašnjoj gospodarskoj situaciji mogu igrati ključnu ulogu, ne samo kao nositelji zapošljavanja i gospodarske aktivnosti, nego i kao središta obrazovnim, kulturnim i znanstvenim mrežama koje nam pomažu ostati konkurentnima.

S vremenom teme sastanaka su se nadograđivale s obzirom na potrebe glavnih gradova, ali i kao odgovori na prijedloge razvitka urbanih područja, pa se tako kao jedna od glavnih tema nametnula i tema “Urbane agende za EU” čija je izrada bila nužnost zbog činjenice da preko 70% europskih stanovnika živi u urbanim područjima, s tendencijom da do 2050. taj postotak premaši i 80%.

Pronalaženje odgovora na prepoznate izazove urbanih područja zahtijeva tijesnu suradnju tijela vlasti s gospodarstvom, organizacijama civilnog društva i ostalim značajnim dionicima razvoja gradova. Tijekom godina teme su bile sljedeće: uključivanje migranata i izbjeglica, kvaliteta zraka, urbano siromaštvo, stanovanje, kružno gospodarstvo, poslovi i vještine u funkciji lokalnog gospodarstva, prilagodba klimatskim promjenama (uključujući rješenja zelene infrastrukture), energetska tranzicija, urbana mobilnost, digitalna tranzicija, inovativna i odgovorna javna nabava.

Sastanci su se održali u, Bruxellesu, Rimu, Beču, Amsterdamu, Rigi i Londonu, a obzirom da će Hrvatska predsjedati Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020., Bandić je  predložio je da se sastanak održi upravo u Zagrebu, a što su drugi glavni gradovi i prihvatili.

Shodno tomu, osnovan je i Organizacijski odbor za održavanje 9. sastanka gradonačelnika glavnih gradova država članica Europske unije i Europske komisije s 10 imena na čijem je čelu gradska pročelnica Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Vesna Šimić.

Drugim riječima, gradonačelniku Bandiću u lipnju sljedeće godine u goste dolaze gradonačelnici svih glavnih gradova Europske unije. Među njima će biti i gradonačelnici Pariza i Berlina čiji bruto društveni proizvod premašuje BDP cijele Hrvatske za 10 puta. Velika je to čast za Bandića koji će imati priliku poučiti ostale gradonačelnike kako se zadržati na vlasti više od 20 godina.

Komentari

loading...