Bandić o putovanjima u Rim: ‘Zar bi gradonačelnik Zagreba trebao putovati u nekakvu prašumu, u lov na muflone ili na zebre u Južnoafričku Republiku?’

Ivan Klindić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prokomentirao je za N1 televiziju svoj 18-godišnji mandat na čelu Zagreba.

Pritom je istaknuo da je u tih 18 godina najbolje “ono što sam sa sugrađanima i svojim timom napravio u gradu Zagrebu”, dok je najlošije to što nije uspio motivirati neke od svojih suradnika da s istim žarom, ljubavi i energijom “žive Zagreb”. No, vjeruje da ima još vremena i za to.

Prokomentirao je posljednju “aferu Hodočasnik” koja mu se pripisuje, česte odlaske u Rim.

Išao sam 25 puta za sedam ili osam godina, žao mi je što nisam išao više. Sve imate na web stranicama grada i možete vidjeti s kim sam bio i što sam radio. Više puta sam išao u Beč pa ne znam zašto se o tome ne piše. Očekujem sagu i o tome. Gradonačelnik Bandić neće polagati račune nikome osim građanima, neću ni medijima ni nikome osim na svojoj savjesti i poslu koji obavljam. Malo putujem, a svaki put iskoristim da promoviram Zagreb, rekao je.

Na pitanje što je tamo radio, rekao je kako sve stoji na mrežnoj stranici te da ne mora to obrazlagati.

Gradonačelnik je gospodin gradonačelnik. Šesti mandat na čelu Zagreba i nikakvo žmiganje, ja nisam vaš žmigavac, me neće pokolebati da radim svoj posao. Žao mi je što nisam išao više. Zar bi gradonačelnik Zagreba trebao putovati u nekakvu prašumu, u lov na muflone ili na zebre u Južnoafričku Republiku? Idem tamo gdje su gradovi prijatelji. Zagreb ima 49 gradova prijatelja. S nekima imamo bolju suradnju, a s nekima manju. S nekima, poput, da svi putevi vode u Rim ili Beča, imamo izvanrednu suradnju i bliskije kontakte i više susreta. Tako će biti i ubuduće, kazao je.

Osvrnuo se i na slučaj magnolije na Trgu žrtava fašizma koja je bez ikakvog obrazloženja maknuta.

Tamo su bile dvije magnolije, sada su četiri. Ništa nismo maknuli. Bit će 100 posto više nego ih je bilo. Međutim, ima nekih koji uvijek prosvjeduju i buše gume dok netko vozi auto. Ali da takvih nema, poput Vilija Matule, Urše Raukar i vaših kolega koji primaju plaću, a u slobodno vrijeme prosvjeduju. Vili Matula prima kod mene plaću, a prosvjeduje, to je dokaz samo da je u Zagrebu demokracija. Naši prijatelji preko Dunava kažu: “demokratija je, burazeru”. Tako ja Matuli i Raukar poručujem: demokracija je. S njima se neću baviti. Supruga od Vilija Matule me molila da mu damo kruha. On je zaslužio da dobije kruh. Plakala je. A kad se žena rasplače, onda morate pomoći čovjeku, rekao je Bandić.


Komentari