Bandić nije bio u sukobu interesa: Dobio milijunske donacije i odvjetnik mu platio jamčevinu, a sud kaže da je sve u redu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Gradonačelnik Milan Bandić može biti zadovoljan jer je Visoki upravni sud ukinuo odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Naime, 2017. godine kaznili su Bandića jer mu je odvjetnik uplatio jamčevinu za izlazak iz zatvora te zato što je donacije građana primio i nakon predsjedničkih izbora 2009.

Kaznili su ga s najvećom mogućom kaznom od 40.000 kuna.

Povjerenstvo je smatralo da je donacijama od preko 24,7 milijuna kuna koje je dobio 2011. i 2012. povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Utvrdili su i da su deseci njih Bandiću donirali i po 90.000 kuna. Zaključili su i da se Bandić kao dužnosnik stavio u podređen položaj prema odvjetniku Marijanu Hanžekoviću koji mu je platio jamčevinu od 15 milijuna kuna za izlazak iz istražnog zatvora u kojem je, s nizom suradnika, završio u aferi Agram zbog Uskokovih sumnji za niz nezakonitih poslova na štetu grada.

Visoki upravni sud je, među ostalim, zaključio da je Povjerenstvo netočno ocijenilo kako su donacije uplaćene nakon izbora dar, jer je taj novac zaista i utrošen za podmirivanje naknadnih izbornih troškova.

Inicijativa Zagreb Te Zove i Udruga građana Siget performansom su u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića obilježili godinu dana od velikog prosvjeda protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, najavivši da će do lokalnih izbora svakih deset dana organizirati performanse.


Komentari