Bandić: ‘Neću dozvoliti novu Gunju u Zagrebu, imamo šest kriterija za novi Zakon o sanaciji!’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je, na Zagrebačkom velesajmu, održao konferenciju za novinare u kojoj se osvrnuo na posljedice potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb.

“Prirodnu nepogodu smo objavili dan nakon potresa. Zakon o ublažavanju posljedica potresa kaže kako nemaju svi pravo na pomoć pri sanaciji, no mi pozivamo sve građane jer ćemo sanirati i štete koje su ispod 60 posto. Nemojte odustajati od prijave štete, a sve informacije su na službenim stranicama Grada. Zakon je još u izradi, a unutar našeg ureda o izgradnji osnovan je sektor za obnovu. Imamo veliki broj stručnjaka koji će se usmjeriti na obnovi grada”, rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

“Vlada mora brzo pokrenuti akciju da se aktiviraju sredstva iz Europskog fonda solidarnosti. Također, tu je i Fond izravnanja, gdje je Grad izdvojio 10 milijardi kuna u zadnjih nekoliko godina kako bi pomogao ostalim jedinicama lokalne samouprave, a mislim da je sad došlo vrijeme da taj novac ostane Gradu Zagrebu”, dodala je Jozić.

“Neću ulaziti u detalje prijedloga novog Zakona. Šest je stvari na kojima Zagreb insistira. Ovo je nesreća koja je zadesila Zagreb i gradonačelnik stoji iza svojih građana. Nećemo sudjelovati u projektu bez obzira na skore izbore. Ovo nije Gunja. Nema građana prvog i drugog reda, to je prvo na čemu ćemo insistirati. Drugo, Zakon treba biit pravedan, Treće, mora biti provediv i transparentan, bez suspenzije tijela Grada Zagreba”, rekao je gradonačelnik Bandić.

“Ovu utakmicu će dobiti oni koji su razboriti, precizni, solidarni i pametni. Nema preglasavanja i nema ako. Zakon mora biti životan, pravedan, provediv i građani moraju biti sigurni u tim objektima. Nema lomljena preko koljenja i sijana iluzija. Ovo je zadaća Grada, Vlade i građana. Grad treba obnoviti svoje objekte, država svoje, a građanima ćemo pomoći”, dodao je.

“Ne treba nam u Zagrebu nova Gunja i Gunja neće proći, hvala vam lijepa”, rekao je Milan Bandić.

“Jesu li ljudi ostavljeni na milost i nemilost? Nisu! Grad ih nikad neće ostaviti na milost i nemilost”, zaključio je Bandić.

Ponovio je da će građani sami sanirati štetu na svojoj imovini, ali dodaje da će država i grad pomoći. Sve, kaže, stoji u njegovim prijedlozima koje je uputio Vladi, među ostalim i oslobađanje od PDV-a na materijal za obnovu.


Komentari