Bandić najavio promjene u vezi naplate parkinga: Nema više zloporaba rupa u zakonu

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je jučer kako će cijena povlaštene parkirne karte u prvoj zoni pasti sa 100 na 80 kuna, prenosi Jutarnji list.

Novost je i da će vlasnici te karte ubuduće moći biti samo stanari koji imaju prebivalište unutar prve zone. Kao razlog je naveo ljude koji preko fiktivnih boravišta “zlorabe rupe u zakonu” te samim time parkiraju za manju cijenu, iako nisu istinski stanari užeg dijela Zagreba.

Osim toga je dodao kako će ubuduće korisnici povlaštene karte iz prve zone moći parkirati samo unutar svoje zone, a najavio je i da će se odluka o širenju parkinga na cijeli grad znati nakon što bude gotova studija koju trenutno izrađuje Institut za promet i Prometni fakultet u Zagrebu.

“Naručili smo studiju prije tri mjeseca i ona će dati odgovore kako napraviti pravedniji sustav naplate, kako uvesti više reda te smanjiti cijene”, rekao je Bandić te ponovio kako neće doći do povećanja cijena naplate parkinga, već da će se u nekim zonama i smanjiti.

Izjave za medije je dao nakon sastanka s čelnicima vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora na Zagrebačkom velesajmu, a jedan od sudionika sastanka je bio i HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak koji je istaknuo kako se radi o neozbiljnom pristupu rješavanja problema parkinga jer, kako kaže, gradonačelnik ne može tvrditi da će novi sustav biti pravedan u nekim kvartovima ne postoje uvjeti da ljudi trenutno parkiraju svoja vozila.

“Gradonačelnik je rekao da je u prvoj fazi zamišljeno da se naplata parkinga uvede od prve do treće A i B zone, a u drugoj fazi bi se naplaćivala od prve do pete zone, odnosno po cijelome gradu. Dakle, žele uvesti naplatu u Rudeš gdje još nije ni riješena komunalna infrastruktura i ljudima kanalizacija ulazi u kuće kod većih kiša. To je jednostavno neozbiljno”, kazao je Stojak te dodao da bi bolje rješenje bilo da Grad osigura velike parkinge na ulazu u Zagreb te da onda građani koriste javni prijevoz kako bi došli do željenih odredišta i na taj način smanjili broj automobila u drugim gradskim naseljima.

“Ako Grad planira ovako parcijalno gledati na ovaj problem te ga riješiti uvođenjem naplate po cijelom gradu, to onda ničemu ne vodi jer takav pristup i dalje neće riješiti velike gužve“, rekao je Stojak.


Komentari