Bandić čestitao Hasanbegoviću na velikom priznanju: ‘Klanjam se tvojoj obitelji i njihovu herojstvu’

FOTO: Facebook / Milan Bandić

Na kućnu adresu saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegovića u srijedu je stiglo pismo Židovske općine u Sarajevu, veleposlanstva Izraela u Bosni i Hercegovini i Yad Vashema u kojemu ga se kao unuka poziva na ceremoniju u čast obitelji Prohić, na kojoj će Avdi Prohić, Esmi Prohić, Sabriji Prohić i Safeti Prohić biti posthumno dodijeljeno počasno odlikovanje Pravednici među narodima.

Riječ je o najvišem izraelskom državnom priznanju pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove tijekom holokausta riskirajući pritom vlastite živote, a u ovom slučaju riječ je o spašavanju djevojčice Nade Kolman za koje su bili zaslužni djed i baka Zlatka Hasanbegovića, objavio je Jutarnji list.

Zlatku Hasanbegoviću, saborskom zastupniku u zastupniku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Neovisnih za Hrvatsku, čestitao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Poštovani gospodine zastupniče Hasanbegoviću, dragi Zlatko,

upravo sam primio vijest da je Yad Vashem, najuglednija svjetska institucija za učenje i poučavanje o Holokaustu, tvojoj obitelji postumno dodijelila odlikovanje Pravednici među narodima, koje se daje najhrabrijima za spašavanje Židova tijekom Drugoga svjetskog rata.

Tvoja baka i tvoj djed su u Zagrebu čuvali i skrivali židovsku djevojčicu Nadu Kolman te su vlastite živote izložili pogibelji kako bi njezin spasili.

Hrabrim ljudima – Pravednicima među narodima se klanjam. Klanjam se tvojoj obitelji i njihovu herojstvu, a kao zagrebački gradonačelnik ovako iznimnu i iskrenu čestitku upućujem tebi kao kolegi, koalicijskomu partneru i prijatelju.

Na uglednome odlikovanju što ćete ga uime obitelji primiti 29. svibnja u Sarajevu, od sveg srca Ti čestitam! Na tome veličanstvenome događaju, naravno uz Tvoj pristanak, izaslanstvo Grada Zagreba bi rado nazočilo.

S poštovanjem i s dubokim divljenjem što ga osjećam prema Tvojoj obitelji najsrdačnije Te pozdravljam!


Komentari