Anka Mrak Taritaš: ‘Ovo nije Zagreb, nego Bandić-grad, a Hrvatska je Bandistan’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hvatska je zatvoreno društvo u kojem vrijedi jedan jedini zakon, onaj društvene patologije, upozorio je jutros tijekom saborskih slobodnih rasprava nezavisni zastupnik Marko Vučetić, ustvrdivši kako ta patologija dolazi do izražaja u gotovo svim segmentima i slojevima hrvatskog društva. Ta patologija, nastavio je, vidjela se u Saboru kad se odavala šutnja generalu koji je osuđen za ratne zločine, prenosi Večernji.hr.

“Kad se u jednom zakonodavnom tijelu odaje počast nekome tko je osuđen za ratne zločine, to tijelo izrijekom se očituje kao tijelo koje ne provodi zakone, ne sluša glas institucija nego služi nekoj nadinstitucionalnoj volji, koja je ujedno i koruptivna volja. Društvena patologija je organizirala instituciju u kojoj se može odavati počast onima koji su pravomoćnom presudom osuđeni za ratne zločine. Jasno je da svi oni koji su tada ustali predstavljaju horde koje su usmjerene protiv pravne države RH. Tim hordama se pridružila i predsjednica RH, kada je na svoj način komemorirala čovjeka koji je osuđen za ratni zločin”, kazao je Vučetić naglasivši kako govori o institucijskim dimenzijama, a ne osobnim.

Predsjednicom države Kolindom Grabar Kitarović koja bi pekla kolače zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću da završi u zatvoru bavila se predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, primijetivši kako bi u tim kolačima najvjerojatnije bila turpija.

“Evidentna je činjenica da on tamo mora završiti, pa će mu ona pomoći. Imamo dvije opcije: pognuti pogled, reći tako vam je to u Gradu Zagrebu, tamo ne vrijede zakoni ni pravila koje sami propišu, nego koje potpiše gradonačelnik Bandić, pa hajdemo onda svi koji ga podržavate to priznati. Ne vidim razloga da se ne donese zakon s odredbom da se Grad Zagreb zove Bandić-grad i nek gospodin gradonačelnik tu radi sve što hoće i kako hoće. Ovo nije samo slika Grada Zagreba, nego i Hrvatske. U drugom koraku Hrvatska se može zvati Bandistan, pa da se ne zamaramo više”, predlaže Mrak Taritaš.

Čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović pozvao je sve građane da izađu na ove predsjedničke izbore i pokažu da im je dosta dosadašnjeg načina vladanja državom, ali je i problematizirao i način na koji su određeni predsjednički kandidati skupljali potpise potpore građana, ustvrdivši kako bi nadležna tijela trebala to malo bolje istražiti.

SDP-vo Gordan Maras osvrnuo se na dogovor Vlade i školskih sindikata o rastu koeficijenata, upitavši se zašto je premijer cijelo vrijeme tvrdio da ne može dizati koeficijente, time poslao učitelje u štrajk koji je trajao više od mjesec dana, da bi na koncu ipak digao koeficijente. Zato, tvrdi, treba tražiti odgovornost nadležnih, a prigovorio je i što nenastavnom osoblju nisu dignuti koeficijenti.


Komentari