ANKA MRAK TARITAŠ O ZAGREBAČKOJ TRUDNICI: ‘Cijela bolnica Sveti Duh je u prizivu savjesti, a to je gradska bolnica, znamo tko je na vlasti’

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX/ Damjan Tadic / CROPIX

Slučaj trudnice Mirele Čavajde je uzburkao hrvatsku javnost i ponovno na površinu iznio problem o kojemu se dugi niz godina govori, ali ga se ne rješava – priziv savjesti i pravo žena na pobačaj. Iako Mirela posjeduje medicinsku indikaciju, bolnice u Zagrebu su je odbile.

O toj smo temi razgovarali sa saborskom zastupnicom Ankom Mrak Taritaš koja već neko vrijeme u javnosti govori o ovoj problematici, a nedavno je uputila i pismo ministru Berošu u kojemu je tražila očitovanje koliko liječnika koristi priziv savjesti, odnosno koliko pojedina bolnica omogućava ženama njihovo zakonsko pravo na pobačaj, ali kako kaže odgovor do danas nije dobilo.

“Pitanje je samo čije je pravo veće. Pravo žene je da dobije mogućnost medicinskog prekida trudnoće ili pravo liječnika na priziv savjesti. Također, naši ginekolozi i anesteziolozi ne žele obavljati medicinski prekid trudnoće, ne žele davati kontracepcijska sredstva i ne žele da postoji mogućnost prenatalne dijagnostike”, kaže Mrak Taritaš.

Zemlje bez priziva savjesti

Ističe kako neke zemlje uopće nemaju mogućnost priziva savjesti kao što su Finska, Češka, Island i Bugarska. Navodi i kako neke zemlje imaju tek pet do 10 posto liječnika koji koriste priziv savjesti, a ističe kako je kod nas slučaj da su u Slavonskom Brodu pet liječnika na specijalizaciji i svi su u prizivu savjesti, a da za njih država plaća specijalizaciju.

Slučaj Mirele Čavajde

“Gospođa prolazi užasne traume, možete si misliti trudnicu koja željno nosi dijete i koja sad s tugom i nesrećom moli da se to dijete odstrani jer ono nema mogućnosti živjeti”, kaže Mrak Taritaš dodajući da ju naši liječnici šalju u Ljubljanu da obavi zahvat te da se s njom ponašaju kao da je broj, a ne žena s osjećajima koja će tu traumu nositi cijeli život.

“Ona je smogla snage da o tome govori, zapitajmo se koliko žena nije smoglo snage, već su šutke otišle u Ljubljanu zato što naši liječnici ne žele poštivati zakon”, istaknula je.

“Cijela bolnica Sveti Duh je u prizivu savjesti, a to je gradska bolnica, znamo tko je na vlasti u ovom gradu”, ogorčena je saborska zastupnica.

Grad reagirao na odbijanje trudnice

Podsjetimo, jučer je gradonačelnik Tomašević putem priopćenja reagirao u ime Grada Zagreba na čitav slučaj izrazivši žaljenje i suosjećanje zbog nastale situacije. Cijeli je slučaj nazvao diskriminacijom.

S obzirom da je Grad Zagreb osnivač Kliničke bolnice Sveti Duh, situaciju je nazvao neprihvatljivom kao i činjenicu da  u navedenoj bolnici svi zaposleni ginekolozi imaju priziv savjesti.

“Uslijed ozbiljnosti situacije, i odmah po saznanju, ravnateljica Bolnice započela je razgovore sa svim uključenim u postupak i formirala povjerenstvo, kako bi se utvrdile sve okolnosti slučaja i prevenirale eventualne slične situacije u budućnosti. Nova uprava bolnice Sveti Duh će u najskorijem mogućem roku osigurati sve ljudske i druge potrebne uvjete za obavljanje svih vrsta prekida trudnoće propisanih zakonom”, poručili su iz Grada u priopćenju.


Komentari