ANKA MRAK- TARITAŠ: Gradski proračun će pasti ako svi budu glasali kako su najavili

FOTO: Facebook / Anka Mrak Taritaš

Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, na kojoj se očekuje rasprava o gradskom proračunu za iduću godinu, predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Anka Mrak-Taritaš i gradska zastupnica GLAS-a Sonja König u srijedu su izjavile da Klub gradskih zastupnika GLAS-a i Hrvatske stranke umirovljenika neće podržati prijedlog proračuna, te da će proračun pasti ako svi budu glasali kako su najavili.

Prijedlog novog zagrebačkog proračuna težak je više od 10 milijardi kuna, a Mrak-Taritaš ocijenila je na konferenciji za novinare da prijedlog izgleda “kao da su se mala djeca igrala” jer su neke stavke, poput one o izgradnji kongresnog centra, brisane, a druge, poput tri milijuna kuna za uređenje sjevernih tribina na Dinamovu stadionu, dodane bez objašnjenja.

Proračun naziva političkim dokumentom jer “brojke govore sve” te ističe da se iz njega vidi kako se gradom i gradskim novcem upravlja netransparentno, bez jasne strategije, ideje i vizije. “Mi sutra nećemo podržati proračun”, najavila je i dodala kako neće podnositi amandmane jer je prijedlog nepopravljiv.

U ovom trenutku u Gradskoj skupštini su 23 ruke za proračun, a za prolaz proračuna potrebne su još tri, podsjetila je.

“Svoju karijeru, ime i prezime nitko nije našao na cesti”

“Pozivam sve zastupnike Gradske skupštine koji su do sada govorili da neće podržati proračun da to zaista i naprave. Svoju karijeru, ime i prezime nitko nije našao na cesti i gradi se cijeli život”, poručila je Mrak-Taritaš podsjetivši kako su i iz Kluba gradskih zastupnika Neovisnih za Hrvatsku također najavili da neće podržati proračun.

Čelnica GLAS-a vjeruje kako se zastupnici neće predomisliti i da će poslati jasnu poruku da je došao kraj netransparentnom načinu upravljanja gradom. “Ako svi odradimo posao kako treba i ako svi glasamo kako smo rekli, proračun sutra mora pasti”, ustvrdila je Mrak-Taritaš.

König je pohvalila Turistički zajednicu grada Zagreba za nagrađivani Advent, ali i upozorila na njegovu “tamnu stranu”, odnosno netransparentnu dodjelu adventskih kućica što je jedan od mnogih razloga zbog kojih neće podržati proračun.

“Kućice se dodjeljuju bez ikakvog kriterija i javnog natječaja, isključivo po volji nekolicine privatnika, što budi sumnju na korupciju”, ustvrduila je König dodavši kako im se javilo mnogo poduzetnika i obrtnika koji su zbog toga izostavljeni iz tržišnog natjecanja.


Komentari