Afera ‘štandovi’: Uoči dolaska na Županijski sud Bandić se osjeća odlično

Igor Kralj/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak se nešto prije 9 sati pojavio na Županijskom sudu gdje mu počinje suđenje za pogodovanje udruzi U ime obitelji kojoj je besplatno ustupio gradske štandove i time, po tvrdnjama tužiteljstva, Zagreb oštetio za 300 tisuća kuna.

Istina je spora, ali je dostižna. Strpljen, spašen, odgovorio je Bandić na novinarsko pitanje kako će se izjasniti na ročištu. Dodao je da se uoči ročišta osjeća odlično.

Na pripremnom ročištu krajem kolovoza Bandić se, zajedno s dvoje svojih suoptuženika, obvezao doći na suđenje koje će početi čitanjem Uskokove optužnice, a potom i sudske dokumentacije.

U “aferi štandovi” Bandić je optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Optužnica protiv Bandića u “aferi štandovi” potvrđena je nakon niza odgoda još prošlog srpnja, dvije i pol godine od podizanja, a pripremno ročište više je puta odgađano.

Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.

No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka “jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju”.

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.


Komentari