55 MILIJUNA KUNA U DUGU Kaznene prijave na Svetom Duhu: Zaposlenici prijavili ravnateljicu i liječnika zbog ‘poslovnog savjetovanja’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Zaposlenici zagrebačke bolnice Sveti Duh kazneno su prijavili USKOK-u ravnateljicu Ana- Mariju Šimundić, prof.dr. Davora Štimca, predstojnika Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka  i pomoćnicu ravnateljice KB-a Sveti Duh Suzanu Košćak za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

U obrazloženju kaznene prijave navode kako je ravnateljica posao izrade  “izvješća o poslovnom savjetovanju”  dala dr. Davoru Štimcu. Odnosno, njegovom privatnom obrtu Noramed. Zanimljivo jest, prenosi Jutarnji, kako taj obrt u vrijeme sklapanja ovog posla nije ni postojao.

Obrt je osnovan krajem svibnja, a iz izvješća tvrtke vidljivo je da su “konzultacije” obavljene 19. travnja, 18. svibnja i 20. lipnja, navodi Jutarnji. No, računi za te obavljene usluge plaćeni su svi u srpnju i to dva puta po 5812 kuna, i jedan put 5000 kuna.

Iskoristila je položaj

U prijavi se navodi kako je “ravnateljica Šimundić na poticaj Davora Štimca iskoristila svoj položaj i na osnovu međusobnog dogovora omogućila mu stjecanje protupravne imovinske koristi tako što mu je kao fizičkoj osobi koja nije bila u poslovnoj vezi s KB “Sveti Duh” dopustila 19. travnja i 18. svibnja 2022. godine neograničen pristup prostorijama, opremi, evidencijama, medicinskim službama i osoblju KB “Sveti Duh” radi uvida u poslovanje u svrhu izrade “izvješća o poslovnom savjetovanju”.

Bolnica Sveti Duh (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Naime, kako navodi Jutarnji, bolnica Sv. Duh tada nije imala ugovorenu nabavu takvih usluga.

U kaznenoj prijavi navodi se da je bolnica izdala tri računa obrtu dr. Štimca za travanj, svibanj i lipanj, a odnose se na mjesečnu naknadu od pet tisuća kuna i naknadu za putovanje, i to za preporuke i savjete za poboljšanje poslovanja bolnice.

Nova ravnateljica

Dr.sc. Ana-Maria Šimundić nova je ravnateljica KB-a Sveti Duh koja je na to mjesto došla u travnju ove godine, a prije imenovanja obavljala je funkciju pročelnice Zavoda za medicinsko – laboratorijsku dijagnostiku.

Na to mjesto, Šimundić je došla samo nekoliko mjeseci prije nego što će gradskom bolnicom odjeknuti slučaj trudnice Mirele Čavajde kojoj su odbili izvesti zahvat prekida trudnoće, a koja je u toj bolnici čak devet dana čekala nalaz magnetne rezonance.

ana marija šimundić, ravnateljica KB Sveti Duh

Ujedno, ona je i ravnateljica koja je prihvatila odgovornost bolnice u slučaju Čavajda rekavši:

“Ustanova je odgovorna jer ja kao ravnateljica moram osigurati da se to u mojoj bolnici provodi i to ćemo i poduzeti, a odgovorni su pojedinci koji to u svom postupanju nisu odradili. Jučer je završio naš unutarnji nadzor i sugestija Povjerenstva za unutarnji nadzor je izdati upozorenje liječnicima koji nisu odradili proceduru kako treba i apelirati, odnosno naložiti svim predstojnicima svih klinika i zavoda da zaista poštuju zakone i propuste i vode medicinsku dokumentaciju kako treba”, kazala je dr. Šimundić.

Neizvjesna budućnost KB Sveti Duh

Podsjetimo, početkom srpnja zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zatražio je od ministra zdravstav Vilija Beroša da u izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, KB Sveti Duh ostavi u gradskom vlasništvu.

Vili Beroš (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Naime, kako se neslužbeno doznalo, država nije zadovoljna s 55 milijuna duga koliko trenutačno broji gradska bolnica, a namjera jest da sve gradske bolnice pređu pod vlasništvo države.


Komentari