‘365 zastupničkih dana Renata Peteka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini’: zadovoljan rezultatima svoga rada, uz jasne kritike prema Bandiću

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) zadovoljan je postignutim rezultatima s pozicije oporbenog zastupnika, a za gradonačelnik Bandića i vladajuću koaliciju te netransparentnost i zatvorenost gradske uprave ne bira riječi kritike.

Od rezultata ističe usvajanje njegovog prijedloga da se za financijsko pokroviteljstvo Gradske skupštine više ne može prijaviti netko tko prema podacima Ureda za financije ima dugove prema Gradu, Holdingu ili tvrtkama u vlasništvu Zagreba, a što je do travnja 2018. bilo moguće.

Nadalje, nakon što je u lipnju javnosti predstavio dokumente temeljem kojih je tvrdio da se u sukobu interesa našao savjetnik predsjednice RH, gospodina Tomislava Madžara kao člana Upravnoga vijeća Poliklinike Zagreb, početkom srpnja, gradonačelnik Bandić razriješio je s te pozicije.

„Ono što me posebno veseli i što mi je bio cilj da sam maksimalno na dispoziciji na terenu, među građanima, udrugama, kao i sve brojnijim inicijativama građana diljem Zagreba. Uporno sam ponavljao brojna pitanja gradonačelniku i gradskoj upravi, koja ovako zatvoreno djelujući, nije transparentna“, rekao je Renato Petek.

Kao primjer navodi sada svima poznate podatke o donacijama koje dodjeljuje gradonačelnik crkvenim organizacijama i udrugama, posebice izvan Grada Zagreba koje nemaju veze s prioritetima Zagreba te javnosti do sada nedostupne ugovore vezane uz obavljanje usluga zbrinjavanja otpada, što je bila top tema u gradu u ovih godinu dana. Inzistirajući na izvješćima o dodijeljenim donacijama, dogodilo se i to da su neke bile vraćene u gradski proračun, npr. od stranke Župe u Daruvaru.

Nastavno na ovu temu, ostao je šokiran činjenicom da svake godine gradonačelnik Bandić milijunske iznose donira izvan Zagreba dok u gradu postoji toliko puno prioriteta na koje se sredstva iz proračuna mogu utrošiti. Primjerice, Grad u javnom gradskom prijevozu još uvijek nije riješio pitanje pristupnih rampi za osobe s invaliditetom.

Veseli ga, kaže, što se ove godine na javni poziv Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost prijavio uvjerljivo najveći broj djece, nakon što je više puta isticao važnost te teme kao i nedopustivu činjenicu da se do sada, od osnovnoškolaca, u prosjeku prijavljivalo dvoje djece godišnje.

Intenzivan i kvalitetan rad cijele oporbe očito stvara probleme gradonačelniku koji je zbog toga razmatrao odredbu Zakona o lokalnoj samoupravi kojom se propisuje minimalno jedna sjednica kvartalno temeljem koje je potom predložio da Skupština ne zasjeda svaki mjesec.

Što se tiče ponašanja zastupnika iz stranke Neovisni za Hrvatsku, koji su dio vladajuće koalicije, nije iznenađen nedavnom reakcijom g. Karačića, jer je, kako kaže, već bilo sličnih izjava zastupnika tog kluba predstavnicima medija. Neugodno je iznenađen uvredljivim i potpuno neprimjerenim izjavama gradonačelnika Bandića, kao i nereagiranjem predsjednika Gradske skupštine Mikulića na iste.

Zabrinut je i zbog zatvorenosti gradske upravi da se financijske transakcije, kao i ugovori te različite javne poslove ne objavljuju javno na internetskim stranicama, kako bi bili svima uvijek dostupni, tj, da je do istih ponekad teško doći, što onda izaziva dodatne sumnje cjelokupne javnosti. Što se gradonačelnika tiče, zastupnik ističe njegove opetovane najave realizacije brojnih kapitalnih objekata, a objektivno mnoge stare nije realizirao ili iste najavljuje kroz više godina. Sumnju u znanje i želju da se oni realiziraju, pojašnjava zastupnik Petek, pobuđuje podatak da je u tih 18 godina upravljanja gradom gradonačelnik Milan Bandić imao na raspolaganju više od 150 milijardi kuna, a Zagreb još uvijek nije niti izdaleka uređen po mjeri modernog čovjeka te ga nažalost ne možemo svrstati uz bok većine glavnih gradova država Europske unije.

Ukupno gledano, zadovoljan je svojim, ali i radom oporbe, koja je dovela u više situacija gradonačelnika Bandića, gradsku izvršnu vlast tj. predlagatelja da poboljšaju pojedine prijedloge.

Osobno je od početka mandata usmjerio rad i djelovanje na nekoliko tema: kvaliteta života građana, transparentnost gradske uprave, ljudska i manjinska prava te teme održivog razvoja.

Nastavit će od jeseni češće predlagati točke i konkretne prijedloge u korist građana Zagreba temeljem podataka dobivenih iz analize brojnih dokumenata prikupljenih tijekom prvih 365 dana zastupničkog mandata.


Komentari