Želite novce na vrijeme? Papire za mirovinu morate početi skupljati i pet godina ranije

FOTO: Zagreb.hr

Ako ste tijekom radnog vijeka bili vlasnik obrta ili ste neko vrijeme radili u inozemstvu velika je vjerojatnost da ćete na rješenje o prvoj mirovini čekati dulje od dva mjeseca.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), lani je u Hrvatskoj podneseno 222.286 prvostupanjskih zahtjeva za odlazak u mirovinu što je 8,2 posto više nego godinu prije kada ih je bilo 205 964.

Od ukupnog broja riješenih zahtjeva, 39 posto ih nije riješeno u roku od dva mjeseca, iako Zakon o općem upravnom postupku propisuje da se na prvu mirovinu ne smije čekati dulje od 60 dana.

IZ HZMO-a su objasnili da postoji nekoliko situacija zbog kojih dolazi do prekoračenja te vremenske granice.

Osim inozemnih radnika i obrtnika, na probleme nailaze i oni koji predaju zahtjev za mirovinu početkom godine. Oni čekaju dulje jer se rješenje ne može kompletirati dok se ne objavi visina prosječne plaće za prethodnu godinu, a to se događa potkraj veljače ili početkom ožujka.

U HZMO-u kažu da bi se proces mogao ubrzati kada bi građani koji odlaze u mirovinu počeli rješavati dokumentaciju godinu dana ranije. Oni koi su radili u državama gdje je sustav najsporiji, a to su Francuska, Italija, Velika Britanija i Kosovo, trebali bi se javiti u HZMO i do pet godina ranije, piše Večernji.


Komentari