Zeleno-lijeva koalicija skupila 15.000 potpisa za brzo donošenje zakona o obnovi Zagreba

Foto: Hina

Lijevo-zelena koalicija izvijestila je u četvrtak kako su do sada prikupili 15.000 potpisa građana na peticiji kojom žele osigurati brzo donošenje zakona o obnovi Zagreba nakon potresa.

Iz koalicije su također pozvali sve stranke koje izlaze na izbore da se očituju o tome jesu li za izvanredno zasjedanje Sabora tijekom ljeta.

Navode kako prikupljanje potpisa ide jako dobro te očekuju do kraja tjedna da će premašiti broj od 15.000 potpisa.

Čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević najavio je da će potpise skupljati sve do konstituirajuće sjednice Sabora, kada će peticiju uputiti predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

“Njemu se obraćamo, od njega tražimo da iskoristi svoju ustavnu ovlast i sazove izvanrednu sjednicu Sabora”, poručio je Tomašević.

Tomašević se osvrnuo i na završenu javnu raspravu o prijedlogu zakona o obnovi Zagreba, naglasivši da je došao veliki broj primjedbi što pokazuje da je potrebna kvalitetna rasprava.

“Mi ne želimo pošto-poto zakon donijeti u nekoliko dana, jer to nije način da se donese kvalitetan zakon, a s obzirom na broj pristiglih komentara nismo sigurni da se aktualni prijedlog zakona može popraviti amandmanima”, kaže Tomašević.

Navode kako su u svojim komentarima na prijedlog zakona zatražili jasan financijski okviri između države, grada i privatnih suvlasnika. Njihov je prijedlog da troškove snosi 50 posto država, 35 posto grad i 15 posto privatni suvlasnici.

Urša Raukar Gamulin rekla je da su im mnogi političari izrazili podršku i obećali da će to prihvatiti i provesti u Saboru, no u koaliciji im ne vjeruju zbog dosadašnje “indolencije i nesolidarnosti”.

Sandra Benčić pozvala je gradske vlasti da prestanu s nezakonitom obnovom škola i vrtića, kojom se ne učvršćuje statika.

“Svi vrtići, škole, bolnice, zgrade javne uporabe moraju se dići na najvišu protupotresnu razinu, želimo da se ova obnova iskoristi kako bi se Zagreb učinio sigurnim gradom”, poručila je Benčić.


Komentari