Zelena akcija o Filipoviću: Crveno na semaforu za zelene politike!

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zelena akcija obratila se javnosti povodom odabira novog ministra gospodarstva i održivog razvoja. Smatraju da premijer Plenković time pokazuje da namjerava zadržati postojeće stanje tog resora, dok zelenim politikama daje crveno svjetlo.

“Izbor Davora Filipovića za ministra, koji nema iskustva u ovom resoru i tek mora pohvatati konce, a trebao bi nas izbaviti iz klimatske i energetske krize, u najmanju ruku izaziva skepsu. Zabrinjavajuć je i pristup premijera koji na poziciju za područje zaštite okoliša ponovno bira ekonomista te koji je zaštitu okoliša i prirode “utopio” u sektor gospodarstva i energetike i njemu je podredio.

Novi ministar ne smije ići stopama bivšeg ministra, Tomislava Ćorića, i služiti kao glasnogovornik plinske industrije te favorizirati štetne projekte na fosilna goriva poput LNG terminala ili pak daljnjeg istraživanja plina i nafte u Hrvatskoj. Upravo suprotno, nužan je ozbiljan iskorak po pitanju klimatskih i okolišnih politika. Naime, u mandatu novog ministra se trebaju donijeti važne strateške odluke o dekarbonizaciji, unapređenju sustava gospodarenja otpadom, reformi vodnog sektora te olakšavanju solarizacije krovova građana i građanki.

Zelena akcija od ministra očekuje da u sve te procese uključi civilno društvo kao partnere te otvori kanale komunikacije po različitim temama poput gospodarenja otpadom, klimatskih promjena, energetske tranzicije, sudjelovanja javnosti u donošenju odluka u pitanjima okoliša itd.

Minimum koji javnost očekuje jest da barem, poput njegovog prethodnika, ovaj novi ministar neće ogresti o korupciju i nove afere povezane s njegovim resorom”, stoji u priopćenju.

Komentari