Zbog povećanog prometa, svjetske metropole proširile su biciklističke staze i pokrenule pop-up staze, a Zagreb svakim novim potezom podmeće nogu istima

Ilustracija (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Bečka gradska uprava započela je s prenamjenom dijelova kolnika u privremene trake za bicikliste kako bi im se moglo pružiti više prostora te kako bi se omogućilo njihovo sigurnije kretanje, a prva takozvana „pop-up” biciklistička traka u Beču svečano je otvorena u četvrtak, 7. svibnja, u ulici Praterstraße.

Prema najavama bečke dogradonačelnice i članice gradskog poglavarstva za promet, Birgit Hebein, ta će privremena traka ostati u upotrebi sve do kraja kolovoza. Za te je potrebe jedna cijela prometna traka uz desni rub kolnika obilježena posebnim oznakama te će pregradama biti odvojena od ostatka ceste namijenjene automobilskom prometu, što će je činiti sigurnom i za djecu. U ovoj ulici inače već postoji biciklistička staza koja je frekventna ruta biciklista, no ona je u ovome razdoblju zbog povećanog broja biciklista postala preuska, što onemogućuje njihovo sigurno kretanje.

Nažalost, od trenutne zagrebačke gradske uprave ne možemo očekivati bilo kakav pomak u unapređenju biciklističke infrastrukture, iako biciklistica i biciklista svakog dana ima sve više, podijelili su na svom Facebook profilu Sindikat biciklista.

Uz to, dodali su, odlukom zagrebačkog gradonačelnika od 8. svibnja u sklopu mjera predviđenih za ugostitelje, omogućava se proširenje odobrenih otvorenih terasa na javnim površinama i to bez naknade.

Obećano, ispunjeno, od sada se možete prijaviti za proširenje vanjske terase na javnu površinu, evo što trebate priložiti

“Sa zabrinutošću očekujemo daljnje onemogućavanje sigurnog kretanja pješaka i biciklista s obzirom na praksu koja je i do sada dozvoljavala uzurpaciju prostora namijenjenog upravo ovim najranjivijim skupinama u prometu”, zaključili su.


Komentari