Zbog povećanog broja zaraženih, stožer objasnio što će biti sa svadbama!

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je na konferenciji za novinare najnovije podatke o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježena su 22 nova slučaja pa je do sada ukupno zabilježeno 2.388 pozitivnih osoba na Covid-19. Dosad se oporavilo 2.145 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 136 osoba na liječenju.

Jedna novooboljela osoba je iz Zagrebačke županije, jedna iz Zadarske županije, jedna iz Primorsko-goranske županije, jedna iz Vukovarsko-srijemske županije i jedna iz Krapinsko-zagorske županije. Dvije novooboljele osobe su iz Istarske županije, 4 iz Osječko-baranjske županije i 11 novooboljelih osoba je iz Grada Zagreba.

Oporavilo se 2.145 osoba. Nema pacijenata na respiratoru, a bolnički se liječi 18 osoba.

Preminulo je stotinu i sedam osoba. Do sada je testirano 73738 osoba, od toga 645 u posljednja 24 sata.

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je novi režim koji će se provoditi na graniciama s BiH i Srbijom, a koji će uključivati i ponovnu obveznu samoizolaciju od 14 dana.

Božinović je izvijestio i da je Stožer donio još jednu odluku o obvezi nošenja medicinske maske ili maske za lice u javnom prijevozu.

Iz Stožera su naglasili da zasad ne razmatraju uvđenje strožih mjera za primjerice vjenčanja.

“Dosad nismo imali niti jedan pozitivan slučaj vezan uz održavanje nekog vjenčanja. Tako da neće biti nikakvih promjena u mjerama jer se izgleda svi dobro pridržavaju toga, a posebno treba pohvaliti organizatore”, kazala je epidemiologinja HZJZ-a Marija Bubaš.

Komentirala je situaciju u Zadru te je rekla da su epidemiolozi napravili odličan posao:

“U Zadru su kolege napravili vrlo odgovoran, odličan posao. Provedeno je nekoliko stotina testiranja, a utvrđeno je da je Zadar donio sedam pozitivnih osoba. Epidemiološki je situacija pod kontrolom od onog časa kad se dogodila, čestitam kolegama u Zadru.”

Tome je dodala da je odluka o obaveznom nošenju maski u javnom prijevozu donesena jer je bilo nemoguće držati fizičku distancu. Pozvala je građane na odgovornost te da eventualno krenu 15 minuta ranije i izbjegavaju gužve.


Komentari