Zbog nerada sutkinje u zastari završilo 350 slučajeva obiteljskog nasilja

Screenshot Google maps

Jedna od sutkinja Visokog prekršajnog suda ne rješava spise dodijeljene joj u rad od sredine 2015. godine. Zbog njenog nemara je u zastaru palo oko 700 predmeta, od čega se bar polovica odnosi na slučajeve nasilja u obitelji, piše Jutarnji.

Bar 350 žrtava nasilja ostalo je bez zaštite, ali ne zbog zdravstvenih ili nekih drugih opravdanih razloga, nego spomenuta sutknja jednostavno ne rješava spise i ne sudjeluje u radu sudskog vijeća u koje je raspoređena. I dalje redovito prima plaću koja na tom sudu iznosi između 16.000 i 17.000 kuna mjesečno i stanuje u državnom stanu.

Navedeni podaci dolaze iz neslužbenih izvora s Visokog prekršajnog suda jer precizne podatke o broju spisa za koje je nastupila zastara, kaže predsjednica toga suda Karmen Novak Hrgović, ne mogu dati jer stegovni postupci pokrenuti protiv spomenute sutkinje još nisu pravomoćno okončani.

Državno sudbeno vijeće (DSV) na čelu sa sucem Željkom Šarićem, kojemu je prije nekoliko dana istekao mandat, nije provelo ni jedan stegovni postupak protiv spomenute sutkinje, iako je prva prijava zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti protiv nje podnesena prije tri godine.

Kako nema pravomoćne odluke o stegovnoj odgovornosti sutkinje, u ovom tekstu nije otkriven njezin identitet, ali od sudačkog imena daleko je važniji makar i neslužbeni podatak o velikom broju predmeta koji su pali u zastaru, od kojih se najmanje polovica odnosi na obiteljsko nasilje. Taj podatak upozorava na ozbiljno zakazivanje hrvatskog sustava suzbijanja obiteljskog nasilja, o čemu svjedoči i posljednja u nizu tragedija – pokušaj ubojstva četvero djece na Pagu bacanjem s balkona obiteljske kuće.

Uprava toga suda u zadnje je tri godine DSV-u podnijela tri stegovne prijave protiv problematične sutkinje, ali ni jedan postupak protiv nje nije proveden jer ona tri godine uspješno izbjegava primiti pozive DSV-a za stegovni postupak.

Da stvar bude apsurdnija, 30. listopada 2017., u vrijeme kad je DSV protiv nje primio već dvije stegovne prijave, spomenuta se sutkinja ipak pojavila pred tim tijelom, ali ne zbog stegovnog postupka. Javila se na natječaj za predsjednicu Visokog prekršajnog suda i tog se dana zajedno s ostalih petero kandidata odazvala pozivu DSV-a za provođenje intervjua. Iako je to bila idealna prilika da joj predsjednik, ili bilo tko od članova DSV-a, napokon osobno uruči poziv za stegovne postupke koje je eskivirala, to nisu učinili.

DSV je za predsjednicu Visokog prekršajnog suda izabrao sutkinju Karmen Novak Hrgović, a ona je nakon dolaska na čelo suda odlučila svojoj kolegici, koja u tom trenutku već dvije i pol godine nije obavljala svoj posao za koji je primala plaću, u 2018. dati novu priliku – rasporedila ju je u novo sudsko vijeće. Međutim, sporna je sutkinja i tijekom 2018., u novom vijeću, nastavila sa starom praksom.

“Odjel za prekršaje javnog reda i mira koji rješava i predmete obiteljskog nasilja broji devet sudaca i ima velik priljev predmeta. Ona ne radi, a zauzima mjesto sucu koji bi radio. U protekle tri godine DSV niti je proveo stegovne postupke nad tom sutkinjom, niti je imenovao dvoje sudaca Visokog prekršajnog suda za koje je natječaj raspisan još u veljači 2016., dakle prije tri godine”, kaže nam jedan od sudaca tog odjela.


Komentari