Zbog migrantske krize na posao se vraća skoro 2000 umirovljenih policajaca

Marko Todorov / CROPIX

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) planira zaposliti gotovo 2000 umirovljenih policajaca koji su i dalje u dobroj psiho-tjelesnoj formi. Zaposlit će ih samo privremeno, prije svega zbog višegodišnje migrantske krize i potrebe pojačanoj nadzora državnih granica, prenosi N1.

MUP ima pravo povećati vlastiti policijski sastav za deset posto, a kako je u sustavu trenutačno 18.291 policijskih službenik, znači da se može zaposliti 1829 pripadnika rezervnih snaga. Rezervi policajci mogu se angažirati 180 dana godišnje.

“Uredba o pričuvnoj policiji” propisuje način organizacije, broj i sastav pripadnika pričuvne policije, kao i uvjete i kriterije za izbor kandidata.

Odluku o angažmanu donosi glavni ravnatelj policije, a to su slučajevi “ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države te u drugim slučajevima kad je ugrožena unutarnja sigurnost Republike Hrvatske, prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa i velikih nesreća, odnosno, pomoći policijskim službenicima pri obavljanju poslova koji zahtijevaju povećani ili trajniji angažman policijskih službenika”.


Komentari