Završena obnova staklenog krova Oktogona: Ponovno mami poglede prolaznika

Facebook/ Zagreb Dubrava naš Kvart

Nakon dvije godine završena restauracija staklenog krova Oktogona i radovi na zaštitnoj čeličnoj mrežastoj konstrukciji krova, a kupola će biti gotova u veljači 2020., piše Večernji. Radovi su se trajali tako dugo jer su se morale izraditi replike koje odgovaraju izvornoj zamisli arhitekta Josipa pl. Vancaša.

Novi pogled prema vitrajima, starinskim lusterima, štukaturama i ostalim ukrasima privukao je pažnju gotovo svih prolaznika.

“Izvedeni su i bravarski radovi na bravarskoj nosivoj konstrukciji kupole i vitraja, a obnovljene su i montirane i svjetiljke”, kaže Dinko Bilić, pročelnik Ureda za izgradnju grada.

Ugradili su čak i sustav klima-uređaja u odvodne žljebove u jedan i u drugi krak prolaza kako bi se spriječilo smrzavanje i stvaranje vlage u međuprostoru staklenih opni.

Kiparsko-restauratorski radovi na arhitektonskoj plastici još su uvijek u tijeku i rade se pod nadzorom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i svaki detalj oko restauracije prolaza u zgradi sagrađenoj 1899. godine, kaže Dinko Bilić. Još uvijek se radi i na centralnoj kupoli i drugom dijelu prolaza, prema Ilici.

Kad će s te strane skinuti skele, iz Grada zasad ne otkrivaju, osim da je ugovoreni rok završetka svih radova – veljača 2020. godine.

Skidanju skele s dijela Oktogona najviše su se razveselili obrtnici koji u prolazu drže radnju, a kojima je, kažu, promet drastično pao otkako je počela obnova u travnju 2017. godine.

“Ljudi su izbjegavali ovuda prolaziti jer nisu bili sigurni je li prohodno. Masa njih, čak i Zagrepčani, znali su nas pitati može li se proći. Da ne govorimo o turistima, kojih je prije dnevno bilo na stotine, a sada ih uopće vodiči ne dovode jer nemaju što vidjeti” rekao je Nikola Palić, djelatnik zlatarne Kolveshi, koja se nalazi u dijelu prolaza koji je još “pod skelama”.


Komentari