Završen sastanak Bandića i Plenkovića: Evo što su dogovorili

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Danas je završen sastanak između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i premijera Andreja Plenkovića.

“Dotaknuli smo se tema koje se tiču bolje prometne povezanosti, bolje poveznice između grada i zračne luke, projekta Gredelj, te o nizu tema o zdravstvenom sustavu. Također, pričali smo i o temama vezanima uz Imunološki zavod, projektu Zagreb na Savi, GUP-u te o nizu aspekata koji se odnose na financiranje Grada Zagreba i fiskalnu poziciju Grada u dugoročnom smislu”, rekao je premijer Plenković nakon sastanka s gradonačelnikom Bandićem.

Upitan hoće li HDZ-ovi zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podržati GUP, Plenković je rekao da bi pričekao stručnu analizu Ministarstva graditeljstva, o čemu je izvijestio i ministar Štromar te da će se nakon toga donijeti odluke. “U ovom trenutku riječ je isključivo o temi stručnog karaktera koju sagledavaju s aspekata usklađenosti sa zakonom u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja”, rekao je premijer.

“Bio je to konstruktivan sastanak“, ocijenio je Plenković. Milan Bandić je nakon sastanka istaknuo dvije ključne riječi, koje su po njemu, obilježile razgovor u Banskim dvorima – odgovornost i partnerstvo. “To je kamen temeljac za daljnju poziciju i rad u budućnosti”, poručio je Bandić.

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak, uoči sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, da će razgovarati o svim projektima koji su dobri za Zagreb i Zagrepčane.


“Razgovarat ćemo o svim projektima koji su dobri za Grad Zagreb i Zagrepčane, gdje su bitni resori iz Vlade koji podržavaju te projekte”, rekao je Plenković novinarima, navodeći kao primjer zagrebački rotor.

Dodao je da takve sastanke Vlada vodi s brojnim županima i gradonačelnicima te da mu je drago što postoji veliki interes za glavni grad.

Sastanku je nazočan i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je ustvrdio da njegovo ministarstvo radi na provjeri zakonitosti zagrebačkog GUP-a bez ikakvog politikanstva. “Prostorni plan je donijela Gradska skupština, GUP donosi Gradska skupština. Na nama je da provjerimo jesu li sve procedure napravljene po zakonu”, kazao je Štromar.

Dodao je da tu nema nikakvog politikanstva te je iskazao sigurnost da o tome nitko neće njega kao političara pitati jer na utvrđivanju zakonitosti GUP-a u ministarstvu rade stručne službe.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da njegovo ministarstvo trenutno ulaže oko 700 milijuna kuna u Zagreb, u obnovu “rotora” i nabavku autobusa. “Sada dogovaramo, unutar sadašnjeg operativnog programa, nabavku novih tramvaja, obnovu autobusnog kolodvora te projekt novog prometnog ulaska u Zagreb”, rekao je.

Na pitanje ucjenjuje li Bandić Vladu potoporom njegovih zastupnika u Hrvatskom saboru Butković je odgovorio kako on za to ne zna.

Komentari

loading...