ZAVRŠILE POLICIJSKE PROVJERE: Sve dojave o bombama su bile lažne

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je kako su završili s provjeravanjem anonimnih dojava o postavljenim bombama diljem zemlje.

Dopuna 17:30 sati

Oko 17 sati završene su sve provjere anonimno zaprimljenih dojava o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u objektima/zgradama pravosudnih tijela i trgovačkim centrima u svih 20 policijskih uprava diljem Republike Hrvatske.

Protueksplozijskim pregledima i pregledima policijskih službenika u suradnji sa zaštitarskim službama trgovačkih centara utvrđeno je da su sve dojave lažne.

Zahvaljujemo građanima na suradnji s policijskim službenicima i djelatnicima zaštitarskih službi u trgovačkim centrima.

Vezano uz sve anonimne dojave policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.

“Zaključno s 15:40 sati provjerene su anonimno zaprimljene dojave u odnosu na objekte/zgrade i trgovačke centre u ukupno 16 policijskih uprava i sve su dojave lažne”, priopćili su iz MUP-a.

Ističu kako su i protueksplozijski i od strane policijskih službenika pregledani svi pravosudni objekti i trgovački centri na području policijskih uprava: bjelovarsko-bilogorske, brodsko-posavske, dubrovačko-neretvanske, istarske, karlovačke, koprivničko-križevačke, krapinsko-zagorske, ličko-senjske, međimurske, požeško-slavonske, primorsko-goranske, sisačko-moslavačke, šibensko-kninske, varaždinske, osječko-baranjske i vukovarsko-srijemske.

“S obzirom na najveći broj dojava i najveći broj objekata koje je potrebno sigurnosno pregledati, najintenzivniji rad još uvijek traje na području Policijske uprave zagrebačke”, dodali su.

 

Policija je iza 14 sati objavila da “obavljenim pregledom na području Zaprešića u trgovačkom centru te u jednom pravosudnom tijelu u Zagrebu u Berislavićevoj ulici nisu potvrđeni navodi iz dojave o eksplozivnoj napravi”.

Stigla je i vijest iz Ivanić Grada te iz jednog pravosudnog tijela u Zagrebu na Zrinjevcu kako nisu potvrđeni navodi iz dojave o eksplozivnoj napravi.

 

Obavljenim pregledom u Velikoj Gorici, Sesvetama i u Zagrebu, Zrinjevac nisu potvrđeni navodi iz dojave o eksplozivnoj napravi.

Ujedno, Policijska uprava zagrebačka zaprimila je i informaciju o više anonimnih dojava o navodnoj postavljenoj eksplozivnoj napravi u više trgovačkih centara na području Grada Zagreba i okolice.

Do sada je u jednom trgovačkom centru, u Novom Zagrebu u Aveniji Dubrovnik pregledom utvrđeno da se radi o lažnoj dojavi.

“Obavljenim pregledom na obje lokacije pravosudnih objekta u Zadru nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi”, priopćila je zadarska policija, istu su vijest potvrdili i iz PU Rijeka te iz Crikvenice.

Pregledom nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi ni u Sisku, Bjelovaru, Virovitici, Slatini, Pitomači i Orahovici.

Iza 13 sati oglasili su se i iz PU vukovarsko-srijemske te su potvrdili da su završeni izvidi u Vukovaru i Vinkovcima.

Istu vijest potvrdili su iz požeške policije.

 

Ranije završeni izvidi

U ponedjeljak ujutro oko 9 sati došlo je do prve dojave o bombama na sudovima u Zagrebu, a vrlo brzo to se proširilo i na ostatak Hrvatske da bi potom dojave stigle i u šoping centre diljem Zagreba.

Kako javljaju iz zagrebačke policije, u kratkom razdoblju zaprimili su informaciju o više anonimnih dojava o navodnim postavljenim eksplozivnim napravama na objektima pravosudnih tijela na području grada Zagreba i okolice.

“Na sve lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske zaštite kako bi provjerili istinitost dojave i poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Do sada, na jednoj lokaciji u Šenoinoj ulici, pregledom nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi.

Ovim putem podsjećamo na društvenu odgovornost i samozaštitno ponašanje te u slučaju bilo čega sumnjivog što se može dovesti u kontekst navedenog događaja, da se građani s punim povjerenjem obrate policiji te postupe u skladu s uputama policijskih službenika na mjestu događaja”, poručili su.

Također, oglasila se i PU karlovačka s informacijom da pregledom objekta Županijskog suda nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi. Ista potvrda stigla je i iz Varaždina, Gospića, Labina, Poreča, Šibenika, Slavonskog Broda i Čakovca.

Nešto iza 12:15 sati, MUP je priopćio kako u u objektu pravosudnih tijela u Dubrovniku nisu pronađena eksplozivna sredstva.


Komentari