‘ZAUZIMAMO ULICE KAKO BISMO UPOZORILI NA DISKRIMINACIJU’ Nakon Povorke ponosa, u Zagrebu će opet zavladati dugine boje

Pride (Foto: Cropix)

Nakon Povorke ponosa, u subotu 25. lipnja u Zagrebu će se, po treći put, održati prosvjedna vožnja na biciklima pod nazivom Pride Ride. Sudionici događaja time žele povećati vidljivost LGBTIQ osoba u javnom prostoru.

Borba za ravnopravnost

“Cilj nam je zauzeti zagrebačke ulice kako bismo upozorile na diskriminaciju i nasilje koje LGBTIQ osobe još uvijek trpe te poručiti da od borbe za naša prava nećemo odustati sve dok ne ostvarimo potpunu ravnopravnost”, stoji u najavi organizatora.

Pride Ride se provodi kroz platformu Clubture uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja. Organizator je inicijativa Ponosni Zagreb.

Prosvjednici će napraviti veliku turu oko Tuđmanca

Okupljanje će biti u parku dr. Franje Tuđmana od 17 sati.

Prosvjednici će se voziti sljedećom rutom:

Prilaz Gjure Deželića – Trg Republike Hrvatske – Savska – Vodnikova – Mihanovićeva – Trg Kralja Tomislava (sjeverno prema parku J.Strossmayera) – Hatzova – Draškovićeva – Boškovićeva – Zrinjevac (sjeverno prema Amruševoj) – Praška – Trg bana Josipa Jelačića – Ilica – ul. Republike Austrije (povratak u park dr. Franje Tuđmana).

Pride ride 2021. (Foto: Benjamin Strike)

Prošle godine stigle su Benčić i Dolenec

Prošle godine na Pride Rideu se “vozilo” nekoliko stotina ljudi, a među njima su bile i saborska zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec. Pored borbe za prava, povod tadašnje povorke bila je i proslava presude koja životnim partnericama i partnerima omogućuje pristupanje procjeni da postanu posvojitelji. Također su upozorili da se pitanja pripadnika LGBTIQ zajednice u Zagrebu ne miču s mrtve točke.

“Kad smo prošle godine usred pandemije i neposrednih posljedica potresa krenuli organizirati prvi Pride Ride, nadali smo se da ćemo ove godine u ovo doba živjeti bar malo bolje. Međutim, rješavanje temeljnih životnih pitanja građana Zagreba, uključujući pripadnike naše zajednice, ne pokreće se s mrtve točke”, naglasili su organizatori 2021.

Inače, prva inačica Povorke ponosa na biciklima održala se u jeku pandemije 2020. godine dan uoči parlamentarnih izbora. Tada su organizatori najavili slanje zahtjeva kandidatima izborima od kojih traže poboljšanje pravnog statusa LGBTIQ+ osoba u Hrvatskoj.

Tomašević se zalaže za otvoren i tolerantan grad

Podsjećamo, 4. lipnja održala se 21. Povorka ponosa u Zagrebu pod ironičnim geslom “Dajte nam naša četiri zida” jer je zahtjev LGBT zajednice osnivanje i izgradnja centra u Zagrebu. Povorka je prošla bez zabilježenih incidenata, a sudionici su ponosno koračali od muzeja Mimara do parka Ribnjak. Među njima su bili i političari. Podršku zajednici dali su SDP-ovci Peđa Grbin, Viktor Gotovac i Domagoj Hajduković, Katarina Peović iz Radničke fronte te  gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Tomislav Tomašević. (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Gradonačelnik je tada otkrio da će s LGBTIQ udrugama razgovarati o realizaciji njihove ideje te da će vidjeti što oni predlažu. Također je naglasio da je 21. Povorka ponosa za Zagreb 21. stoljeća. Za grad “koji je otvoren za sve različitosti, tolerantan za sve razlike i otvoren za sve”.

Komentari