Zatrpali ministarstvo plastičnim otpadcima: ‘Čorić ne smije biti ministar, pokazao se štetnim za okoliš!’

Foto: flickr/Zelena akcija

Zelena akcija jučer je održala još jedan od svojih prosvjednih performansa koji je bio planiran u sklopu šire akcije “Srpanj bez plastike”. Akcijom su željeli poručiti novom ministru zaštite okoliša da bi problem jednokratne plastike trebao biti jedan od prioriteta rada ministarstva.

Aktivisti su ispred Ministarstva zaštite okoliša prosuli jednokratne plastične proizvode po plavoj ceradi koja je predstavljala Jadransko more. Naime, Jadransko je more u nedavnom istraživanju proglašeno jednim od tri najzagađenijih mora u Europi.

Osim simbolike mora, u performans su uvrstili i simboliku vremena kojeg je za zaštitu okoliša sve manje, te su postavili pješčani sat s transparentom na kojem je pisalo “Krajnje je vrijeme, prihvatite se posla!”

Jedan od ciljeva ovog prosvjeda, kao i akcije “Srpanj bez plastike” je što skorije uvrštavanje Europske direktive o jednokratnoj plastici u nacionalno zakonodavstvo. Iz zelene akcije smatraju da više nije naglasak na problemu odvajanja i recikliranja plastičnog otpada, već na nastojanjima da se jednokratna plastika u potpunosti napusti.

“To se sve može zamijeniti s višekratnim spremnicima i višekratnim alternativama tako da je ovo uglavnom edukativna kampanja. Smatramo da Grad Zagreb ne radi dovoljno po pitanju edukacije kako da građani više ne koriste tu jednokratnu plastiku i da ponudi alternativu kako da druga rješenja postanu dostupna”, rekao je Marko Košak iz Zelene akcije.

Dodaje i kako je ministarstvo zadnji puta napravilo pomak u tom smjeru 2018. godine, a od tada se nije poduzelo ništa više. Stoga su budućeg ministra pozvali na hitnu i odgovarajuću akciju, te istaknuli da to nikako ne bi smio biti Tomislav Čorić koji se, prema njima, do sada pokazao samo štetnim za okoliš.

Zelena akcija: “Građani su mnogo puta pokazali da žele odvajati plastiku, no Grad im to ne omogućuje”


Komentari