Zastupnici lijevog boka: ‘O prijetnjama i ucjenama gradonačelnika ovisi većina HDZ-a u Saboru’

Bruno Konjevic / CROPIX / Ilustracija

Zastupnici lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić i Tomislav Tomašević komentirali su sporni memorandum koje je gradonačelnik Milan Bandić potpisao s investitorima iz Dubaija, kao i donošenje Generalnog urbanističkog plana, piše N1.

Na pitanje jesu li vidjeli spomenuti memorandum, Borić je kazala: “Nismo vidjeli memorandum. Druge udruge i pojedinci tražili su uvid u memorandum, ali nisu ga vidjeli. Time je, osim Zakona o pravu na pristup informacijama, prekršen i još jedan Zakon, Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Naime, gradonačelnik sukladno Zakonu nema pravo potpisivati ugovore vrijednije od milijun kuna, to mora odobriti skupština.”

“Više puta smo tražili da se objavi memorandum, a oni su rekli da ga nemaju namjeru objaviti jer je to neobavezujući dokument. Mi smo za narednu sjednicu 4. rujna izglasali točku na kojoj će se raspravljati o memorandumu”, nadovezao se Tomašević. “Ovo je skandalozno čak i za Bandićeve standarde!”, rekao je.

Borić i Tomašević se slažu kako će podrška HDZ-a gradonačelniku Bandiću u Gradskoj skupštini biti neupitna.

“O prijetnjama i ucjenama gradonačelnika ovisi većina HDZ-a u Saboru, tako da to nije upitno”, dodao je Tomašević.

Podsjetimo, dva mjeseca inzistiranja na tome da javnosti objavi ugovor potpisan a arapskim investitorima oko mega projekta Zagreb na Savi ili zagrebačkog Manhattana, rezultiralo je plodom. Memorandum potpisan s tvrtkom Eagle Hills, dan je na uvid ekipi RTL-a.

Na uvid su ga dobili pod budnim nadzorom Bandićeve pročelnice Mirke Jozić i odvjetnice.

Dokument je na 22 stranice i u njemu se u 20 članaka uređuju odnosi između Grada Zagreba i Eagle Hillsa. Zagreb je sklopio dogovor o povjerljivosti s investitorom pa tako taj dokument dosad nije vidio nitko, čak niti gradski zastupnici.

“Članak 5.2 Partner, (Grad Zagreb), je dužan o svom trošku osigurati sljedeće:

a) vlasnički list s upisnim pravom na ime Ciljnog društva

b) definirati prostorno-planske preduvjete

c) preduvjete za ishođenje potrebnih akata kojima se omogućava razvoj projekta. Eagle Hills sukladno posebnim propisima može prema potrebi inicirati promjenu Glavnog plana.

Za provedbu predložene transakcije moraju biti ispunjene obveze Partnera (Grada Zagreba)

a) navedene u stavku 5.2, u roku od osam mjeseci od potpisivanja ovog memoranduma s mogućnošću produženja roka na još šest mjeseci koji ugovorne strane uzajamno obnove ili produlje

b) navedene u stavku 5.2 regulirat će se posebnim ugovorom u kojem će se odrediti detaljni rokovi”, piše u Memorandumu.


Komentari