‘Zasadi drvo, ne budi panj’ u zagrebačkim školama i vrtićima: I najmanji znaju zašto je važno saditi

Facebook

Udruga Zeleni klik! povodom akcije “Zasadi drvo ne budi panj” u kojoj se kolektivno sadi drveće u Hrvatskoj u petak će u suradnji s dvije zagrebačke osnovne škole i tri dječja vrtića zasaditi voćke u njihovim dvorištima.

Voćke će zasaditi u Osnovnoj školi Nikole Tesle i Osnovnoj školi Prečko i u tri dječja vrtića: Prečko, Sunčana i Špansko.

Škole su uključene putem projekta Kvartovske veze (nisu bezveze), a vrtići u sklopu projekta Mali zeleni vrtlari u zajednici u kojima se promovira dječji aktivizam, volonterstvo, permakultura i održivi razvoj.

Akcije sadnje održat će se od 9 do 14 sati, a u Osnovnoj školi Prečko učenicima i učiteljima pridružit će se i aktivisti Greenpeacea te im darovati nekoliko sadnica voćki budući da u toj školi još nema organskog vrta ni voćnjaka.

‘Zasadi drvo, ne budi panj’: Grad Zagreb dijeli sadnice stabala

U drugim partnerskim školama i vrtićima već postoje neki oblici organskih vrtova ili voćnjaka, koje su zasadili samostalno ili u suradnji sa Zelenim klikom!.

Akcija “Zasadi drvo, ne budi panj” održat će se 25., 26. i 27. listopada diljem Hrvatske, iz Hrvatskih šuma pripremili su više od deset tisuća sadnica i građane pozvali na sadnju drveća.

Građanska inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena.

Inicijativom se želi potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji s lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama. Preporučeno je da građani sade autohtone vrste, voćke i medonosne sadnice.

Iz Grada Zagreba najavili su da će podijeliti 500 sadnica školama i građanima na tržnicama Dolac, Trešnjevka i Utrine. U zagrebačkom naselju Podbrežju u petak će se posaditi 60 sadnica. Stabla će se u Zagrebu saditi i na Medvednici, u Dolini smreka u Park-šumi Maksimiru te na određenim javnim površinama, a hrast lužnjak sadit će se u Velikoj Gorici.


Komentari