ZAPANJUJUĆE TVRDNJE! Rusi objavili koliko je plaćenika iz Hrvatske ubijeno u Ukrajini, oglasili se iz Ministarstva vanjskih poslova: ‘Nismo izdali niti jednu sprovodnicu’

Foto: Guliverimage

Iz ruskog ministarstva obrane došla je informacija da su u Ukrajini ubijena 74 hrvatska plaćenika.

Ministarstvo obrane Ruske federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj ‘plaćenika’ koji su se došli boriti u Ukrajinu protiv Rusije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu te broj preostalih u Ukrajini.

Tvrde kako prate ne samo plaćenike, već i one koji su došli obučavati ukrajinske vojnike te pomagati u popravcima zapadnog oružja koje je poslano u Ukrajinu. Također, navode da su od početka rata u Ukrajinu stigla 204 hrvatska državljana.

Od toga je, navodno, 74 ubijenih, 51 osoba je napustila zemlju te ih je s jučerašnjim datumom u Ukrajini ostalo 79.

‘Čini mi se nevjerojatno’

O podacima ruskog ministarstva oglasio se i ministar Gordan Grlić-Radman.

“Odlazak naših državljana u rat u Ukrajinu je njihova osobna stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti o tome vodimo evidenciju. No, čini nam se nevjerojatno da bi toliki broj naših državljana poginuo a da mi to ne znamo. Odnosno, da nitko od nas nije zatražio konzularnu pomoć pa niti za izdavanje sprovodnice. Mogu kazati da ni naša veleposlanica u Ukrajini, gospođa Anica Djamić nema informacije da je u Ukrajini poginuo i jedan hrvatski državljanin”, rekao je Grlić-Radman za Jutarnji.

Iz Ministarstva vanjskih poslova poručili su kako nisu upoznati s tim informacijama te da od početka rata nisu izdali niti jednu sprovodnicu.

“Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja neprovjerenih informacija osjetljive naravi”, naveli su u MVEP-u, piše Jutarnji.

Komentari