Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda ‘Dr. Andrija Štampar’ otkrila kada će se u Zagrebu uvesti nove mjere

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Iako je u glavnom gradu broj novozaraženih bio dvostruko manji u proteklih nekoliko dana, danas je ta brojka ponovno visoka, odnosno Zagreb broji 621 pozitivnu osobu na Covid 19.

Slijedom toga, sve su glasnije špekulacije o novim mjera, o čemu je govorila zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić za Dnevnik Nove TV.

Jedan od kriterija za uvođenje novih mjera je visok postotak pozitivnih testova, od ukupnog broja testiranih, a Zagreb danas broji više od 30 posto pozitivnih testova, što je svakako znak za pojačani oprez.

“Treba naglasiti da se intenzivno prate trendovi, odnosno kretanje broja oboljelih. Pratimo i na tjednoj bazi. Uspoređujući podatke ovog tjedna s prošlim svakako će se do kraja tjedna donijeti neke mjere, do petka ćemo imati neke nove informacije”, izjavila je Šikić.

Zamjenica ravnatelja, rekla je i kako je vidljiva stagnacija u dnevnoj broju novooboljelih, ali da je i dalje riječ o visokoj brojci.

“Ono što smanjuje paniku, odnosno nema mjesta za paniku je što smo epidemiološku situaciju stavili pod kontrolu u smislu da nema zaostataka u epidemiološkoj obradi, i to zbog dva razloga – jedan je to što smo dobili pomoć u mladim liječnicima pa stignemo više pozitivnih slučajeva obraditi, a isto tako, posebno moram zahvaliti liječnicima obiteljske medicine koji su se itekako dobro uključili u praćenje kontakata i pozitivnih osoba i na taj način stavili situaciju pod kontrolu”, objašnjava Šikić.

Kazala je i da se brza antigenska testiranja u Zagrebu planiraju uvesti u COVID ambulantama u domovima zdravlja.

“Intenzivno se rade validacije, a kliničke validacije su jedan značajan i dugotrajan posao i potrebno je sagledati sa više strana da bismo bili sigurni u pouzdanost tih testova”, zaključila je.


Komentari