‘Zaletio se na mene, vikao i prijetio’: Divjak objasnila što se događalo ispred MZO-a

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Prije nekoliko dana uhićen je teorijski fizičar Boris Ivetić koji je gotovo cijelo ljeto proveo pred Ministarstvom znanosti i obrazovanja prosvjedujući zbog stanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i pišući svoj doktorski rad.

Nakon uhićenja policija je poručila da je Ivetić uhićen na temelju članka 6. iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, piše Index.

Postoje tvrdnje da je ministrica Blaženka Divjak pokušala oteti Ivetićev transparent na kojem je pita zašto šuti o kriminalu na PMF-u, u čemu ju je on spriječio, a nakon toga je došla policija.

Iz Ministarstva tvrde da se Ivetić nakon verbalnog napada na ministricu uputio prema njoj te da se između njih morao ispriječiti njezin vozač.

Odveden je na Prekršajni sud pa u Remetinec.

Kako objašnjava Divjak za N1, kada su dobili zahtjev za odštetu u iznosu od 5 milijuna kuna, utvrdili su kako to nije vezano uz djelokrug Ministarstva znanosti i obrazovanja i kako oni to ne mogu ispuniti.

“On to nikako nije mogao prihvatiti. Rekao je da će prihvatiti ako ja sazovem konferenciju za medije na kojoj ću reći da je on najbolji mladi fizičar, na što ja naravno nisam mogla pristati”, kazala je Divjak.

“Pokušali smo osigurati njemu pravo na prosvjed. No u jednom trenutku je to prevršilo svaku mjeru. Obavijestili smo policiju prošli petak”, ističe Divjak i pojašnjava: “Kada sam ulazila u zgradu, dobacivao je i bio vrlo neugodan. Kada sam pokušala pomaknuti transparent, zaletio se na mene vičući i prijeteći.”

Na pitanje jesu li opravdani Ivetićevi zahtjevi za odštetu, Divjak je kazala: “To je nešto što je u nadležnosti inspektorata rada, a inspekcija nije utvrdila nepravilnosti.”

“Mi smo pokušali pomoći u najboljoj vjeri. Pokušali smo mu osigurati i prostor da obavijesti javnost o tome, ali sada je sve na pravosudnim tijelima”, dodaje ministrica.

Komentari