Zakon o zabrani rada nedjeljom ne odnosi se na dućane u crkvama, ali oni nisu jedini oslobođeni

Foto: Jadran Babic / CROPIX

U postupak savjetovanja u subotu je upućen prijedlog izmjena Zakona o trgovini koji predviđa zabranu rada trgovina nedjeljom.

Tako će, prema predloženim izmjenama, radno vrijeme prodajnih objekata biti najranije od 6 sati i najkasnije do 21 sat, a dućani će biti zatvoreni nedjeljom i u dane blagdana. Moći će raditi najviše 16 nedjelja u godini po izboru trgovaca. No, postoje i iznimke.

Nedjeljama će i dalje moći raditi prodajni objekti na kolodvorima, zračnim i trajektnim lukama, trajektima za prijevoz osoba i vozila, benzinskim postajama i pratećim uslužnim objektima na cestama, u bolnicama, hotelima, prostorima kulturnih i vjerskih ustanova, prostorima koji su proglašeni zaštićenim područjem prirode, prodaja vlastitih proizvoda na tržnicama te prigodna prodaja na sajmovima i javnim manifestacijama.

“Navedene iznimke su propisane zbog potrebe opskrbe stanovništva, kontinuiranog obavljanja javnih usluga, te rada onih objekata koji uobičajeno rade nedjeljom i blagdanima zbog specifičnosti potreba potrošača”, tumači zakonodavac.

Ako je, dakle, neki prodajni objekt u sklopu muzeja, galerije, crkve ili kakvog drugog vjerskog objekta, on će moći raditi svake nedjelje. Čini se kako bi potražnja za tim poslovnim prostorima u gradovima mogla naglo porasti.

U Vladi tumače kako navedene iznimke u bitnome odgovaraju praksi u drugim zemljama članicama Europske unije. Prijedlog izmjena Zakona o trgovini bit će u savjetovanju do 1. kolovoza i dotad se mogu dati primjedbe.

Komentari