Zakon o obnovi Zagreba ide na javnu raspravu, a kroz par dana znat će se i kada će biti donesen

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Zakon o obnovi ide u javnu raspravu, rekao je ministar graditeljstva, Predrag Štromar na tiskovnoj konferenciji Arhitektonskog fakulteta. Tom prilikom rekao je i kako je zakon izrazito kompleksan i kako će obnova Zagreba trajati godinama.

“To je sveobuhvatan zakon koji prodire u mnogo struke i puno zakona, stoga mora biti javno raspravljen”, rekao je tom prilikom ministar koji tvrdi i kako paralelno uz zakon rade i na drugim odlukama koje će biti donesene, predviđa, u četvrtak. Tada bi, dakako trebala biti predstavljena i aplikacija prema kojoj će ulaganje novca u obnovu Zagreba biti tranparentno.

Ovaj tjedan, očekuje rebalans proračuna koji će uvelike pomoći građanima, a stanovnici kuća će idući tjedan moći predavati svoje račune, a predstavnici stanara bit će zaduženi za prijave računa višestambenih zgrada.

U vladi rade i na tome da ovaj tjedan na tržištu unajme stanove koji su trenutno prazni kako bi smjestili one građane kojima su kuće ili stanovi razrušeni.

“Ministarstvo imovine objavit će poziv, a i pozvat će sve potrebite obitelji da se prijave i da im se riješi to stambeno pitanje”, nastavlja ministar.

Jedna od odluka Ministarstva je i angažiranje projektanata koji će, sve zgrade označene crvenom i žutom naljepnicom, precizno provjeriti i odlučiti jesu li ili nisu za uporabu. Osobama kojima iste neće biti sigurne za upotrebu, ministarstvo će raditi na tome da im se pronađe adekvatan smještaj na toliko dugo koliko je potrebno njihovim domovima da se urede.

Naglasio je i kako će novac iz drugih izvore stizati, tako će se i raspoređivati, a sve će biti vidljivo na aplikaciji koja tek treba biti predstavljena.

“Za sada osigurano je 12 tisuća kuna po kućanstvu za dimnjak, a do 8 tisuća kuna za bojlere”, istaknuo je.

Za prijave, odnosno slanje računa, zaduženi su vlasnici obiteljskih kuća iz Krapinsko-z zagorske županije i Zagreba, istočnog i zapadnog dijela, a ne Donjeg i Gornjeg grada, istaknuo je te podsjetio da je za višestambene zgrade zadužen predstavnik stanara.

Također, objavit će se i javni poziv na temelju kojeg će projektanti sagledati svaku kuću i utvrditi koja je potreba za sanacijom, ali će i sve kontrolirati s tehničke i cjenovne strane.

Na Zakonu koji će se staviti na javnu raspravu radila je struka i to ne samo hrvatska.

“Konzumirali smo sva znanja iz Hrvatske, ali ne samo iz Hrvatske, nego i iz Švicarske, Italije…”, istaknuo je.

Hoće li se Zakon donijeti prije parlamentarnih izbora nije još poznato, ali odlučit će se za dva dana, zaključio je Štromar.


Komentari