‘Zahtijevamo ravnopravnost i jednake mogućnosti’: Prosvjed za diskriminiranu djecu

Nikola Vilic / CROPIX

“Zahtijevamo ravnopravnost i jednake mogućnosti za svu djecu u odgojno-obrazovnom sustavu!” geslo je Inicijative “Škola za sve!” kojim se poziva na prosvjed 14. rujna na Europskom trgu od 10 sati.

Oni najranjiviji u društvu, diskriminirani su, a situacija se još uvijek nije ispravila. Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije svoj djeci omogućilo podršku prijeko potrebnog asistenta u nastavi – takva je situacija potakla na prosvjed.

Roditelji, pomoćnici i asistenti u nastavi i učitelji žele stati na kraj neravnopravnostima. 

Gradski zastupnik Renato Petek rekao nam je kako kroz prosvjed žele informirati i senzibilizirati javnost za ovaj problem. U Republici Hrvatskoj njime je direktno pogođeno oko 5000 ljudi, no i ostali se građani moraju osvijestiti i reagirati kako bi se situacija konačno popravila.

Na prosvjedu će zahtijevati da Ministarstvo riješi problem do kojeg nije ni trebalo doći da je na vrijeme odradilo svoj posao. Prosvjedovat će se i u drugim hrvatskim gradovima, kao što su Dubrovnik i Knin.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sazvala je veliki sastanak na spormu temu za petak, 20. rujna. Poziv je upućen osnivačima škola, odnosno gradovima i županijama te udrugama uključenima u taj proces.

Petek smatra kako će ministrica na tom sastanku predstaviti rješenje i rezultat ovog problema.

Ako tada do zaključka i dođe – to će biti dva tjedna prekasno jer velik broj mališana neće deset dana sa svojim prijateljima iz razreda ući u učionicu i započeti školsku godinu.

Komentari