Zagrepčanin odnio službeni pištolj, uslijedila je velika tragedija! Njegov kolega iznio mučne detalje: ‘Bornu su gazili’

Borna Kamber, policija (Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX/ Facebook)

Prošlo je nešto više od mjesec dana od tragične smrti mladog zaštitara i dobrovoljnog vatrogasca Borne Kambera (26). Odlazak ovog pristojnog mladića iz Vrapča rastužio je sve koji su ga poznavali, a njegov bivši kolega za Dnevno.hr odlučio je progovoriti o važnom propustu s ciljem da se ovakva tragedija više ne ponovi.

Prema pisanju tog portala, Borna je život okončao u šumarku u Savskoj opatovini, a sugovornik im je otkrio kako su policijski službenici pored beživotnog tijela pronašli pištolj, model HS-9, koji je službeno oružje Hrvatske vojske i policije. Prema zakonu oružje izvan radnog vremena nije trebalo biti u rukama mladom zaštitara koji je posljednje dvije godine života radio u pratnji novca u Securitasu.

“To je jedan veliki cirkus i mjesto gdje je mobing postao folklor. Osim toga, i kriminala ima za izvoz. Nakon smjene nitko ne nadgleda vraćanje oružja pa uopće nije problem pištolj odnijeti kući. Iako bi po zakonu ondje trebao raditi dežurni oružar kojem predajete pištolj, koji bi potom trebao završiti zaključan u sefu, tog čovjeka ondje nema. Osim, naravno, na papiru”, opisao je uvjete u Securitasu sugovornik za Dnevno.hr.

Nemogući zahtjevi šefova

On je, kako tvrdi, dao otkaz zbog nemogućih zahtjeva šefova i sulude količine posla kojim je bio zatrpan za 4.500 do 5.000 kuna mjesečno.

“Da stvar bude još nevjerojatnija, Borna se ubio oružjem koje je pripadalo interventnom odjelu, dakle drugom odjelu tvrtke. Držao ga je, priča se po Securitasu, kod sebe punih sedam dana i nitko nije uočio da pištolj nije na svome mjestu”, ogorčeno kaže.

Smatra da je krajnje vrijeme da netko odgovara prije nego što se ponovi još jedna tragedija. Upozorava da je i Bornin posao bio poprilično stresan i zahtjevan. Zbog konstantnog razvoženja velikih količina novca, sugovornik tvrdi da su prometne kazne neizbježne, kao i “maltretiranje za dobro jutro“.

‘Bornu su gazili’

Prisjeća se i kako je Borna bio jedan od pristojnih dečkiju u Securitasu te da mu je najveći krimen bila smotanost. Sugovornik je uvjete u toj zaštitarskoj firmi opisao kao poprilično nemoguće.

“Ako je netko nešto pogriješio, voditelj smjene bi mu idući dan sastavio takav raspored da čovjek nema vremena ni da nešto pojede i popije. Bornu su na taj način baš gazili. Uvjeren sam da se njemu ondje nešto dogodilo, a i sam sam svjedočio kako je znalo stajati pet, šest kolega i pričati da je ‘Kamer nešto zeznuo’, finijim rječnikom rečeno”, napominje i otkriva kako policija od dana kada su pronašli Bornino tijelo često navraća u Securitas u Novom Zagrebu.

Zaštitari dobili opomenu

Kaže da su i svi zaštitari dobili opomenu jer je Borna iznio pištolj iz tvrtke.

“Ta je kolektivna kazna zapravo kolektivno utjerivanje straha u kosti da nitko ne bi ispričao što se ondje događa. I čini se da im je uspjelo”, upozorava.

Zagrebačka policija samo je kratko poručila da je “kriminalističko istraživanje vezano na navedeni događaj i dalje u tijeku” te da zbog toga ne mogu iznositi više detalja. Iz Securitasa se o navedenom događaju nisu htjeli oglasiti, piše Dnevno.

Sugovornik je na kraju istaknuo da Bornu ne pamti kao depresivnu ili psihički nestabilnu osobu, već smatra da je žrtva ekstremno lošeg sustava i dehumanizirajuće organizacije posla.

Koji god da je razlog, mladi život nažalost je ugašen.


Komentari