Zagrepčani u karanteni poludjeli za čitanjem, a najbolje idu ljubići i krimići

FOTO: Pixabay

Tijekom ožujka, nakon zatvaranja zbog epidemije koronavirusa posudba e-knjiga Knjižnica grada Zagreba se udvostručila, a dnevno se posudi u prosjeku 85 naslova, najčešće novija izdanja kriminalističke i ljubavne tematike te self-help literatura.

Usluga je uvedena i prije novonastalih okolnosti, prošle godine za Dan grada Zagreba kao dar građanima, no sada se potvrdila kao dobrodošao projekt.

Prema statističkim podacima iz 2019. e-knjige najviše su čitali zaposleni, mlađi od 50 godina, a uglavnom su birali nove kriminalističke i ljubavne naslove, kao i popularnu publicistiku, što je trend koji se nastavio i otkad su uvedene mjere ostanka kod kuće.

Od pet knjiga na vrhu ljestvice čitanosti za ožujak njih čak četiri napisale su žene. Na prvom mjestu bio je “Moj ne tako savršeni život“ Sophie Kinselle, a slijede “Snaga osjetljivosti: kako prepoznati, razumjeti i iskoristiti dar visokoosjetljivosti”, Elaine N. Aron, “Devet potpunih neznanaca” Liane Moriarty, “Ušao konj u bar” Davida Grossmana i “Moć žene : vodič o uspješnome životu za svaku ženu”, Louise L. Hay.

“U ponudi je nešto manje od 600 naslova i taj je broj varijabilan s obzirom da dostupnost nekog naslova ovisi o potrošenim licencama za posudbu. Naime, svaki naslov ima mogućnost 52 posudbe, nakon toga se treba ponovno dokupljivati”, objasnila je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej.

Zbog izvanredne situacije u kojoj posluju Knjižnice grada Zagreba sada su stavile naglasak na nabavu e-knjiga. “Naslovi se nabavljaju prema uobičajeno nabavnoj politici narodnih knjižnica kao i za tiskane knjige, a prema ponudi dostupnih naslova na hrvatskom tržištu s obzirom da je odluka da se za sada gradi zbirka od naslova e-knjiga na hrvatskom jeziku”, napomenula je.

Također, vodi se briga da se nabavljaju naslovi dostupni i u tiskanom primjerku u knjižnici.

Cej kaže kako je KGZ oduvijek osluškivao potrebe svojih korisnika i sugrađana koji su iskazali da žele i tu vrstu usluge za e-knjige koje ipak nisu istisnule tiskanu knjigu i oba proizvoda opstaju paralelno na tržištu. “Dakle, strastveni čitatelji i dalje najradije uzimaju knjigu u ruke, žele osjetiti njezin miris, nositi je sa sobom.”

E-knjige do sada su uglavnom čitali mlađi koji su i inače navikli na digitalne sadržaje i uređaje, te nastavili su i posuđivati tiskane primjerke u knjižnicama, ali novom uslugom Knjižnice su potaknule i korisnike srednje dobi da ih čitaju, neki od njih već su imali tu naviku, a drugima su knjižničari pomogli da savladaju nove vještine.

Za korištenje usluge posudbe e-knjiga potreban je, osim broja članske iskaznice i pina, samo neki od uređaja poput pametnog telefona, tableta, laptopa, računala ili e-čitača.

Riječ je prvoj knjižničnoj aplikaciji za posudbu e-knjiga, a sama posudba se obavlja putem aplikacije Zaki Book, dostupne na Google Play, App Store i Microsoft Store.

Za sada je usluga namijenjena samo starijima od 15 godina, no tu se dobnu granicu ubuduće planira promijeniti.

Po riječima ravnateljice, u potresu su oštećene mnoge knjižnice u mreži Knjižnica grada Zagreba, oštećenja su na zgradama knjižnica, mnoštvu opreme, te knjižničnoj građi.

Među njima su Knjižnica Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu, Gradska knjižnica smještena u Starčevićevom domu, povijesnoj zgradi iz 1895 te prostori Knjižnice Vladimira Nazora.

“U tijeku je procjena vrste oštećenja na pojedinim lokacijama tako da zasada nema pouzdane informacije o tome kako će se i kada nastaviti rad na tim lokacijama. Mnoge od tih lokacija tek trebaju posjetiti statičari i dati svoje službeno mišljenje”, izvijestila je Cej.

Knjižničari rade iako su knjižnice zatvorene za korisnike, u novim uvjetima može se organizirati interne poslove oko nabave knjiga, revizije knjižničnog fonda, edukacije knjižničara, radi se na analizama poslovanja i razvojnim planovima.

KGZ pokušava se ponuditi što više usluga online kako bi se ostalo u kontaktu s njima, pa se putem usluge “Pitajte knjižničare“ može dobiti pomoć u pronalaženju i odabiru tiskanih i internetskih informacijskih izvora za različite teme na koje odgovaraju knjižničari narodnih knjižnica iz cijele Hrvatske, pa i zagrebačke.

Kako su odgođena i sva kulturna događanja, Knjižnice grada Zagreba na svom YouTube kanalu osigurale su snimke različitih događanja koja su se održala, poput književnih i znanstvenih tribina, koncerata.

Pojačano se populariziraju vrijedne Digitalizirane zbirke i to putem online slagalica ili pak vrlo aktualnih virtualnih izložaba, a dostupni su i razni sadržaji za djecu, pa je Hrvatski centar za dječju knjigu povodom Međunarodnog dana dječje knjige objavio video čitanja slikovnice.

Svi rokovi posudbe Knjižnične građe su produženi za vrijeme trajanja odluke o zatvaranju knjižnica u mreži Knjižnica grada Zagreba, a zakasnina nastala tijekom tog razdoblja neće biti naplaćena.

Kako bi članovima bile dostupne online usluge za koje je uz članski broj potreban i PIN, uveden je mail [email protected] na koji se može poslati zahtjev.

Knjižnice grada Zagreba upravo rade i na modelu kojim bi se online omogućio upis i obnova članstva.


Komentari