ZAGREPČANI NE PRIJAVLJUJU LOPOVLUK: Krađe bicikala porasle za 121,6 posto! Donosimo savjete kako se zaštiti i što učiniti!

FOTO: Zagrebačka županija

Grad Zagreb pruža ogroman potencijal da postane ‘grad bicikala’, a činjenica da se u gradu kroz godine itekako proširila biciklistička kultura te ujedno i razvila adekvatna infrastruktura, nažalost ona je postala plodno tlo za biciklistički kriminal.

Zanimljivo, u brojnim europskim zemljama vlada princip parkiranja i (ne)vezivanja bicikala jer se ne kradu, što je u Zagrebu potpuno nezamislivo.

Ono što je zabrinjavajuće jest da je danas dovoljno samo malo nepažnje ili neulaganje u čvrst i gotovo neuništiv lanac, kojeg si nažalost ne mogu svi priuštiti, da bi omiljeno prijevozno sredstvo otišlo u povijest. Sama činjenica da netko u određeno doba dana s namjerom reže vaš lanac i nakon toga preprodaje bicikl, itekako je uznemirujuća.

Krađe u bicikala u Zagrebu postale su toliko uobičajene, da veliki broj ljudi više i ne prijavljuje krađu policiji, a često iz razloga jer su i oni prijavljeni vrlo rijetko pronađeni. Očigledno jest da je navedena problematika sveprisutna, te se krađa bicikala percipira kao gotova stvar.

Mnogi pomoć traže na društvenim mrežama, no ove tužne vijesti nažalost često su samo ‘pucnjevi u prazno’, jer bez prijave krađe u policijskoj postaji do pronalaska bicikla je gotovo nemoguće doći. Sve to ide u prilog činjenici da su brojke ukradenih bicikala koje ima MUP u stvarnosti znatno veće od statistike. Kako biste uspješno stali na kraj ovakvom obliku kriminala, prijavite krađu vašega bicikla, makar i onog najstarijeg, jer svaka krađa je kriminalno djelo, a vrijednost ne umanjuje važnost.

Izvor: MUP

Zagreb.info od Ministarstva unutarnjih poslova dobio je podatke o krađi bicikala u Zagrebu, a isti su prilično šokantni!

“Glede broja kaznenih djela, na području Grada Zagreba, 2020. godine (1.1. do 31.8.) bilježimo 328 krađa bicikala – 180 krađa ili 121,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Inače, prošle (cijele) 2019. godine, bilježili smo 218 krađa, 2018. godine – 303 krađe, itd. 2020. godine, razriješeno je 60 krađa (2019. godine u istom razdoblju razriješene su 43 krađe).

Da vremenske neprilike nemaju utjecaj na smanjenje krađe iz policije su potvrdili: ‘Inače, krade se tijekom cijele godine i na mjestima bez stalnog nadzora (u zajedničkim prostorijama, podrumima, stubištima) ali i na svakodnevno vidljivim mjestima, da se toliko „priviknemo“ na to da bi tamo „bicikl morao biti“ da i ne primijetimo da ga nema odnosno pomislimo da ga je netko od ukućana negdje drugdje spremio. Sada, u tople jesenske dane (početak škole, povratak s odmora i korištenje bicikala, veća prometna komunikacija), bicikli znaju biti češće ostavljeni bez nadzora upravo na „vidljivim“ mjestima i oni koji vrebaju priliku, postat će i kradljivci”, pojasnili su nam iz MUP-a

Na upit što savjetuju građanima MUP pojašnjava: “Spomenut ćemo neke najopćenitije preventivne savjete koji nisu vezani toliko uz fizičku zaštiti (lanci, i slično). Prvenstveno, bicikl kupujte kod ovlaštenog trgovca ili zatražite račun na uvid ako ga kupujete od treće osobe. Fotografirajte ga, zabilježite si karakteristike ili ako nema brojeva na okviru bicikla unesite (ukucajte) neki karakteristični kasnije prepoznatljiv broj i znak što olakšava posao policije kada isti bude pronađen. Kada uzimate svoj bicikl, “bacite” pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskih odnosa i susjedskog nadzora, povremeno uđite u prostoriju/je gdje ostavljate bicikle bez pravog razloga, tek toliko da se vidi vaša prisutnost. Na vanjskom prostoru, treba uočiti ona mjesta koja su pokrivena sigurnosnim kamerama (banke, pošte, i sl.) i „upravo“ ga tu ostaviti ako se baš mora „na tren“. Na kraju ponovo ističemo – ne kupujte od neovlaštenih osoba jeftine bicikle, tko zna čiji su…”

Ono što su dodatno istaknuli jest da  “u svakom slučaju, bez suradnje s građanima u smislu pravovremene dojave i uočavanja sumnjivih događaja, te kontaktiranja policije s punim povjerenjem, nema ni moguće očekivane pravovremene reakcije. Stoga, sve što je sumnjivo i neobično u kvartu ili naselju, opet ponavljamo, treba dojaviti s punim povjerenjem na 192″

Upravo točna statistika može rezultirati pravim promjenama i samim time većom aktivacijom policije, koja osim što bi dovela do više pronađenih bicikala i privedenih lopova, uspješno bi smanjila trend krađe bicikala. Zato, ako vam netko ukrade vaše omiljeno prijevozno sredstvo obavezno prijavite krađu.

 


Komentari