Zagrepčani na vrhu ljestvice, dug građana veći od 4 milijarde kuna, Velika Gorica druga je po prosječnom iznosu duga

Ilustrativna fotografija (foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Financijska agencija (Fina) objavila je pregled stanja dospjelih neizvršenih osnova do kraja ožujka te zaključila kako je u blokadi bilo 238.135 građana, najviše Zagrepčana. Njihov broj iznosi 48.865, a duguju 4,69 milijardi kuna, prenosi N1. Ukupan dug Hrvata pak, iznosi 16,57 milijardi kuna.

U Zagrebačkoj županiji zadnjeg dana ožujka blokadu računa imalo je 19.511 građana, s dugom većim od 1,6 milijardi kuna.

Prema prosječnom iznosu duga, najviše je građana s evidentiranim neizvršenim osnovama za plaćanje u Vodicama, a slijede građani Velike Gorice s dugom od 161 tisuću kuna.

Podsjetimo, iako je Hrvatski sabor 17. travnja 2020 donio odluku o dopuni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima građana, Udruga Blokirani tvrdi da se njezini članovi susreću s velikim problemima u slobodnom raspolaganju novcem s bankovnih računa. Naime, banka ne dozvoljava slobodno raspolaganje deblokiranim računom već usiljava pravo prvenstva prisilne naplate po raznim temeljima (rezervacija, naplata minusa…), čime krše osnovnu svrhu i namjenu ispred navedenog zakona, kao i pravo nadređenosti jačeg zakona (promijenjene okolnosti)”, napisali su u pismu kojeg su uputili Hrvatskoj udruzi banaka.

Blokirani: Nismo odblokirani, banke ne poštuju odluku Vlade, ovo su problemi kad dođete na šalter…


Komentari