Zagrepčani izbjegavaju plastične vrećice: ‘Alergična sam kad mi u pekari pod normalno potrpaju stvari u najlon vrećicu, uredno vratim i zamolim škarnicl’

Foto: Ranko Suvar / Cropix

Nedjelju je obilježio Međunarodni dan bez plastičnih vrećica. Iako smo s njima u kontaktu gotovo svakodnevno, skloni smo zaboraviti koliko su štetne za okoliš.

Izrađene su od tanke, fleksibilne plastične folije. Plastične vrećice proizvode se od dviju vrsta polietilena, posebno onog s oznakom PE-LD (4), a ponekad ih se izrađuje od PE-HD (2) te od polipropilena.

Ono što je vrećice lansiralo u masovnu primjenu je njihova jednostavnost i praktičnost. Vrlo brzo su to uvidjele brojne tvrtke, koje su svojim kupcima nudile vrećice sa svojim logom ili pak sloganima.

No, druga strana medalje ne izgleda baš primamljivo. Dio plastičnih vrećica pogodan je za recikliranje, no s obzirom da je proizvodnja novih vrećica jeftinija od recikliranja, reciklira se tek vrlo mali broj plastičnih vrećica.

Prema podacima Američkog zavoda za zaštitu okoliša, procjenjuje se da godišnja svjetska potrošnja iznosi između 500 i 1000 milijardi plastičnih vrećica.

Posljedice za okoliš

Ono što stvara najveći problem je činjenica da prilikom razgradnje polietilena nastaju mikroskopske otrovne čestice koje prodiru u hranidbeni lanac, samim time ulaze u hranu i vodu, a njihov period razgradnje je gotovo tisuću godina.

Osim toga, vrećice odbačene u prirodu izravno ubijaju milijune morskih ptica i sisavaca koji od plastične vrećice često zamjenjuju za hranu. Potom, nažalost, ugibaju gušeći se, a uspiju li progutati vrećicu, njezin dolazak u probavni trakt označava pravu agoniju i posljedično, ugibanje.

Svakako, nije zanemariva ni opasnost koju predstavljaju za malu djecu, a samo u SAD-u godišnje strada oko 25 djece zbog gušenja plastičnim vrećicama. Zbog toga na nekim vrećicama stoji upozorenje o opasnosti za malu djecu.

Ne tako davno, nezamislivo je bilo otići u bilo koju prodavaonicu, trgovački centar, pekaru ili pak na plac i pri tome se ne pojaviti doma s minimalno jednom plastičnom vrećicom. No, s prvim danom ove godine, Hrvatska se pridružila europskoj direktivi i donijela jednu od najrigoroznijih mjera – zabranu svih vrećica između 15 i 50 mikrona, dok one ultralake i čvrste, koje se mogu koristiti nekoliko puta, ostaju i dalje u upotrebi.

Zagrepčani su uglavnom ekološki osviješteni

Stoga smo pitali naše čitatelje “Koristite li često plastične vrećice za shopping?”. Većina Zagrepčanki i Zagrepčana odlučno su rekli ne plastičnim vrećicama, odnosno, koriste ih minimalno, ako je vjerovati komentarima, pobornici su platnenih torbi.

“Ne…Imam platnene torbe!”, “Ne, platnene, a za voće i povrće isto višekratne, perive”, “Već godinama koristim platnene vrećice”.

“Ne, platnene koristim već godinama. Alergična sam kad mi u pekari pod normalno potrpaju stvari u najlon vrećicu. Uredno vratim i zamolim škarnicl”, otkrila nam je čitateljica koja je ustrajna u izbjegavanju plastičnih vrećica kad god je to moguće.

No, što je s ostatkom ambalaže?

“Kupimo mlijeko u plastičnoj ambalaži, sir u plastici, kruh se stavlja u plastiku, orašasti plodovi… i puno toga. I onda dođemo na blagajnu i stavljamo u svoju torbu ili kupimo biorazgradivu vrećicu i tada smo jako eko osviješteni”, jedan je od komentara koji upozorava na previše korištenja plastične ambalaže.

“Vrši se pritisak na kupca da koristi platnene vrećice i ok neka ih manje a silni proizvodi dolaze zapakirani sa nekoliko slojeva plastike i kartona. Kako će globalni igrači to riješiti”, pita se čitatelj.

Bilo je i onih koji su priznali da zaborave ponijeti platnene torbe pa kupuju plastične vrećice:

“Svoje platnene, ako ih ne zaboravim uzeti iz auta”, “Da uvijek kad idem u dućan kupim novu. Zaboravim ponijeti od doma”.

Ipak, ima i pobornika plastičnih vrećica

“Kao i u svemu, u korištenju plastike treba naći održivu ravnotežu, i u ekološkom, praktičnom i financijskom smislu, a ne slijepo juriti za jednom opcijom”.

“Uvijek. Plastične vrećice su nezamjenjive. Jeftine su, štite hranu od prašine, čvrste su i nepromočive, ne moram se bojati da će se raspasti na kiši ili kondenzaciji vode s hladnog pića poput papirnatih, a i ekološke su – zbog njih se ne mora posjeći drvo kao zbog papirnatih, a ni trošiti deterdžent, struju i vodu na pranje platnenih”.


Komentari