Zagrepčani ih se boje dok šetaju gradom: ‘Smrznem se kad ih vidim, samo doleti, a ja odletim’

Vozači eleketričnih romobila (Foto: Pixabay)

Hrvatski sabor izglasao je 2022. godine novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji uključuje pravila za nove kategorije vozila – pomoćna pješačka sredstva te osobna prijevozna sredstva.

Kao i biciklisti, romobilisti su dužni kretati se biciklističkom stazom ili trakom u smjeru kretanja prometa, a ako takva traka ili staza ne postoji, mogu se kretati pješačkim dijelom, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Na kolnik mogu ići samo ako je to dopušteno prometnim znakom.

Unatoč jasno postavljenim pravilima, brojni Zagrepčani i dalje su u strahu jer, kako kažu, vozači romobila voze velikom brzinom.

Električni romobil na ulici (Foto: Srđan Vrancic / CROPIX)

‘Kad ga skužiš već je kasno’

”Postižu velike brzine, tihi su i kad ga skužiš već je kasno. Po meni, trebali bi polagati ispit kao svi vozači’’, komentirali su građani.

1 euro = 7,53450 kuna

”Obavezno bi trebali imati nekakvu policu osiguranja od prometne nesreće. Ovako te slobodno i ubije, a nema se od čega naplatiti osim privatnom tužbom’’, nadovezala se čitateljica, dok su drugi komentirali kako ih treba zabraniti jer ‘voze kao debili’, prepričavali su građani svoja iskustva.

U MODI SU NOVA PRAVILA: Revija električnih romobila i segwayja na Trgu uz podršku policije!

Neki građani istaknuli su kako je vožnja električnim romobilima već zabranjena u nekim europskim zemljama.

”U Nizozemskoj su zabranjeni romobilčeki na struju’’, izvijestila je jedna čitateljica, dok je druga dodal ‘smrznem se kad ih vidim, jedan me skoro skršio, ne čuješ ga odostraga, samo doleti, a ja odletim’.

Pravila za slušalice

Građani su upozorili kako brojni vozači romobila nisu dovoljno oprezni i skoncentrirani zbog vožnje sa slušalicama.

”Ne čuju ništa, jer se mnogi voze sa slušalicama’’, komentirali su. Vozači električnih romobila ne bi smjeli voziti koristeći slušalice na oba uha, jer se time smanjuje njihova mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

‘RASIPALA’ SE PO CIJELOM PLOČNIKU! Zagrepčanka u Praškoj divljala na električnom romobilu, završila na Rebru

 

Dakle, slušalica na jednom uhu, da, čak je i poželjno da koristite handsfree sustav ako razgovaraju s nekim na telefon, ali drugo uho mora slušati što se oko njih događa. U slučaju kršenja propisane obveze, propisana je sankcija, odnosno novčana kazna u iznosu od 30 eura.

Upozoriti valja i na parkiranje takvih osobnih prijevoznih sredstava. Nije dozvoljeno posijati ih, nasloniti gdje vam na um padne ili vam se učini zgodnim. Osobno prijevozno sredstvo ne smije biti ostavljeno bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka, osim na za to posebno uređenim i označenim mjestima.

 

 


Komentari