Zagrepčani će od ponedjeljka odvajati i biootpad: Spremnike će prvi dobiti Podsljeme, Brezovica i Maksimir

FOTO: Facebook/Renato Petek

NAKON uvođenja javne usluge odvojenog skupljanja otpadnog papira, građani Zagreba odvajat će zasebno u svakom domaćinstvu još jednu vrstu biorazgradivog komunalnog otpada – biootpad, najavili su danas iz Zagrebačkog holdinga.

Prve će spremnike za biootpad od ponedjeljka, 18. veljače, dobiti Zagrepčani koji stanuju u obiteljskim kućama u gradskim četvrtima Podsljeme, Brezovica i Maksimir, nakon čega slijedi proširenje usluge na cijeli Zagreb. Spremnik za biootpad označen je smeđom bojom, a uz spremnik se nalazi informativni letak, kažu u Zagrebačkom holdingu.

Nakon podjele spremnika obiteljskim kućama, uslijedit će podjela za višestambene objekte koji koriste zajedničke spremnike. Na njihove kućne adrese stići će biorazgradive vrećice od 30 litara koje će odlagati u smeđi spremnik (26 besplatnih vrećica za polugodišnje razdoblje, dakle četiri vrećice za jedan mjesec).

Biootpad će se odvoziti jednom tjedno, evo kako se treba odvajati

Učestalost odvoza biootpada bit će jedanput tjedno u svakoj gradskoj četvrti, kažu u Zagrebačkom holdingu. Ističu kako su građani dužni koristiti javnu uslugu, omogućiti pristup spremnicima u vrijeme pružanja usluge odvoza i čuvati spremnike od oštećenja i otuđenja. Poručuju kako odgovornim pristupom prema odvajanju biootpada svi zajedno razvijamo zdrave ekološke navike, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, proizvodimo korisni kompost za zelene površine, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš.

U smeđe spremnike za biootpad Zagrepčani će odvajati: kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.), vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.) te male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

U smeđe spremnike ne odlažu se: ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i drugo.

Zbog sanitarno-higijenskih razloga mole se građani da prije odlaganja u smeđe spremnike svoj biootpad stave u bioorazgradive vrećice, papirnate vrećice ili ga omotaju u papir.

Iz Zagrebačkog holdinga obavještavaju građane da je informacija BIOOTPAD posebno istaknuta na naslovnici web stranice www.cistoca.hr, u rubrici Izdvojeno. Također, građanima su na raspolaganju agenti Pozivnog centra, na broju telefona 072 500 400, svakim danom od 0 do 24 sata.


Komentari