Zagrepčani će na 200.000 kanti za odvajanje otpada pričekati još neko vrijeme

Facebook/ Zakaj volim Špansko

Zaprimljena je žalba na javnu nabavu za kante i posude za otpad, a građani će još neko vrijeme otpad bacati u jedan spremnik.

Na početku godine nadležni ljudi iz Grada tvrdili su kako će do ljeta svi građani dobiti spremnike za odvojeno prikupljanje otpada.

Međutim, zaprimljena je žalba na javnu nabavu za kante i posude za otpad, a Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo, kaže da je podjela usporena za dodatni mjesec.

“Najveći prioritet nam je podijeliti spremnike, ali smo naišli na prepreku koju ne možemo premostiti samostalno. Moramo čekati da se žalba prihvati ili odbije i tek tada možemo nastaviti raditi – kaže Jozić. U Gradu se nadaju da će do ljeta dio kvartova dobiti svoje spremnike kako bi barem na malom uzorku mogli početi s edukacijama o sortiranju, ali konačnu riječ drži Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave”, kazala je Jozić za Jutarnji.

Žalbu na postupak podnijela je Zajednica ponuditelja koju čini Vodoskok iz Zagreba i Stražaplastika s Huma na Sutli. Oni su jedni od kandidata za dobivanje posla, a žalili su se što je, kako tvrde, u igru ušla još jedna tvrtka koja u početku nije bila na popisu.

“Naša ponuda ušla je u okvirni sporazum s ponudom još jedne njemačke tvrtke iz Berlina. Riječ je o svojevrsnom drugom krugu, gdje su naše ponude ušle u uži izbor. Naknadno je naručitelj, odnosno Grad Zagreb, dodao još jedno ime na popis. Riječ je o Gradatinu iz Sesveta, zbog čega smo podnijeli žalbu”, rekao je Josip Grilec, direktor Stražaplastike.

Zajednica ponuditelja žalila se na prvih pet grupa kanti i posuda koju čini isporuka kontejnera od 1100 litara, spremnika za odvojeno skupljanje otpada, sanduka, hidrauličkih press kontejnera i pužnih press kontejnera. Vrijednost cjelokupne nabave iznosi 60 milijuna kuna, a riječ o više od 200.000 kanti i posuda. Ponude su se primale do 25. siječnja ove godine i sve je išlo po planu do 21. veljače, kad je zaprimljena žalba, zbog čega je postupak naglo zaustavljen.

Sada je pitanje kad će se postupak nastaviti, odnosno kad će se spremnici podijeliti građanima. Dok se ova priča ne završi, građani će i dalje većinu otpada bacati u jedan spremnik.

 

 

 


Komentari