Zagrepčane uznemirio snažan udar: ‘Zatreslo je cijelu kuću’, ‘Kao da je netko bombu bacio’, evo o čemu se radi

Screenshot EMSC

Na aplikaciji EMSC na kojoj dolaze obavijesti o potresima, ovog popodneva nanizali su se brojni komentari građana iz Zagreba i okolice. EMSC je udar zabilježio kao potres, ali bez magnitude.

“Kao eksplozija”, “Je li ovo potres?”, “Gornja Dubrava-snažan udarac i dobro streslo”, “Kao da je netko bombu bacio”, “Jaki udaraca uz mukli zvuk-Šalata”, “Jaka buka i par kratkih trzaja-Markuševec”, “Špansko, udarac”, “Zatreslo dvije sekunde na Jankomiru”, “Detonacija i zatreslo cijelu kuću, zidove, prozore i lustere”, samo su neki od brojnih komentara.

No, izvjesno je da se zapravo radio o probijanju zvučnog zida. Naime, MORH je za razdoblje od utorka 26. travnja do petka 29. travnja najavio letačke aktivnosti u okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Planiran je probni let na podzvučnim brzinama u zoni probnih letova “Lekenik”, nakon čega se provodi zadnja faza ispitivanja aviona tijekom koje se očekuje probijanje zvučnog zida i to na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1000 do 10.000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Letove provode piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila, priopćili su iz MORH-a.

Komentari