Zagrebačku glumicu potjerali u mirovinu u 56. godini, a ona je spakirala kofere i otišla u Kinu: ‘Hrvatska je pokazala što misli o mom radu’

Foto: Facebook

Zagrebačka glumica Vitomira Lončar prije šest godina odlučila se za veliku životnu promjenu. Kada su ju s 56 godina i u punoj snazi poslali u mirovinu od 1.700 kuna, spakirala je kofere i započela novi život u Kini. Koliko joj se život promijenio otkrila je za portal Mirovina.hr.

Ističe da ju ispunjava to što je i dalje nekom korisna.

“To je najvažnije. Kad nikome više nisi koristan, onda nastaju problemi. Zato je kod Kineza to mnogo jednostavnije nego kod nas – njihovi su stariji sugrađani korisni za obitelj, a kad više nisu, nove im generacije vraćaju za njihov minuli rad”, objašnjava.

Ono što ju je dojmilo u Kini jest jednostavnost života. Tvrdi da je sve što jednom čovjeku treba na mobitelu i koriste ih baš svi. Otkrila je kakav je odnos prema starijim ljudima.

Mladi se brinu od tebi kad ti više ne možeš

“Stariji ljudi su najvažniji dio obitelji i o njima se brinu djeca i unuci. Kineska obiteljska povezanost je nama nezamisliva, kao i briga i ljubav za njihove starije ukućane. Dječja poslušnost je temelj kineske kulture i opstojnosti, a upisana je u njihove gene. Žene odlaze u mirovinu već oko pedesete, da bi mogle čuvati unuke, a muškarci oko 55. Mirovine nisu velike ali to je nebitno jer je međugeneracijska povezanost iznimno snažna. Dokle možeš, brineš se o mlađim članovima obitelji, a kada više ne možeš, oni to vraćaju i brinu se o tebi”, priča Vitomira i dodaje da u Kini nema staračkih domova već se za njih brinu mlađe generacije.

Nema čekanja na preglede

Za Mirovina.hr otkrila je kako su obitelji u Kini jako vezane kao i da je zdravstveni sustav toliko unaprijeđen da se ne čeka ni na kakav pregled. Ono što je također drugačije jest to da u bolnicama, uz bolesnika, uvijek boravi barem jedan član obitelji i brine se o bolesniku, a ne medicinsko osoblje. Kaže i da stariji Kinezi jako brinu o svom fizičkom zdravlju.

Vitomira sada radi na fakultetu, jedan do dva sata tjedno, s obzirom na to da je najstariji profesor. Ostatak vremena provodi pišući i pomažući mladim profesorima. Hrvatska joj ne nedostaje, a jedino priželjkuje jest da vidi svoju obitelj uživo. Upitana što si može priuštiti s hrvatskom mirovinom, odgovara:

Mirovina je pokazatelj što država misli o mom radu

“S hrvatskom mirovinom ne mogu platiti ni osnovne režije u Hrvatskoj. Nakon gotovo osam godina mirovina mi je narasla na 2.500,00 kuna. Riječ “priuštiti si”, malo je pretenciozna. Smatram da sam svoj radni vijek pošteno odradila. Dala sam sve od sebe, nemam nikakve dvojbe. A mirovina je pokazatelj što država misli o tom radu i kako ga vrednuje. Još jedan od razloga da ostanem u Kini što je duže moguće – govori.”

Inače, njezina “Priča o kotaču”, druga u ciklusu predstava “Priča o…” kazališta Mala scena, nagrađena je na 7. Silk Road International Arts Festivalu u Xi’anu prošle godine, a Vitomira je ponosna što je predstavu odigrala i na kineskom jeziku. S obzirom na to da je njezin suprug Ivica Šimić (69) zaposlen kao umjetnički direktor kazališta, ovaj skladan par samo pomiče granice i dokazuje da bez obzira na godine, ništa nije nemoguće. Vitomiru posebno veseli raditi na predstavama s mladim ljudima, a na samom kraju intervjua otkrila je što planira nakon Kine:

“Naravno, doći će dan kada će se naša kineska priča završiti, a onda planiram živjeti u svojim Ustrinama na otoku Cresu, saditi svoj vrt, a ako Bog da bistru glavu, pisati, prenositi online znanje i iskustvo koje sam akumulirala kome bude potrebno. Radujem se toj zadnjoj dionici koja me čeka”, zaključuje Vitomira Lončar.

Komentari