Zagrebačko kazalište slavi 72. godine pa poklanja i traži solidarnost

Zagrebačko kazalište mladih/Facebook

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM), nešto je starije, ali jednako mlado, tvrde iz kazališta, a upravo ono danas slavi 72. rođendan.

Tijekom sedamdeset i dvije godine postojanja ZKM je prošao dalek put, od Pionirskog kazališta osnovanog 29. ožujka 1948. kao kazališnog učilišta u Frankopanskoj ulici sa stotinu polaznika pod vodstvom Božene Begović, preko rasta u Zagrebačko pionirsko kazalište, dobivanja današnjeg imena Zagrebačko kazalište mladih 1967. godine, stalne borbe za izvedbeni i životni prostor završene tek 1987. otvorenjem Omladinskog kulturnog centra u Teslinoj 7.

“Proteklih trideset godina ZKM je postao nezaobilaznim mjestom zagrebačkog kulturnog života, važnom kazališnom ustanovom u europskim razmjerima i prije svega – kazalištem u kojem se uvijek može pogledati dobra predstava”, ističu. 

“Jedno je sigurno, današnjeg ZKM-a ne bi bilo bez solidarnog rada velikog broja iznimnih umjetnika te svih onih koji su predano i s ljubavlju svoje znanje i trud ugradili u bogatu prošlost ovog kazališta. Što je najvažnije, ne bi ga bilo bez posebne povezanosti koju ima sa svojom publikom”, tvrde.

Iz kazališta su objasnili i kako repertoar ZKM-a nastaje na povezivanju razjedinjenog, smještanju u fokus drugog i drugačijeg te na pravu na slobodu mišljenja i djelovanja.

“Nerijetko je upravo ideja solidarnosti u srži ZKM-ovih predstava. Danas smo svi osvijestili značenje te riječi, više nego ikad. Nemojmo ju prebrzo potrošiti. Ovo zahtjevno doba će završiti, ali doći će novo koje će od nas tražiti novu snagu zajedništva kako bismo nastavili započeto, popravili oštećeno, sagradili nešto potpuno novo. Zagrebačko kazalište mladih čeka vas u svakom od ovih trenutaka, nešto starije, jednako mlado, uvijek drugačije i solidarno sa svojom publikom. Neka nam je svima lijep ovaj dan“, zaključuju. 

 


Komentari