Zagrebačko groblje za ljubimce ispratilo preko 300 ljubimaca, rekordan je bio prošli tjedan

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede ne vodi evidenciju o ukupnom broju kućnih ljubimaca u Hrvatskoj, no vodi evidenciju cijepljenih, a takvih je prošle godine bilo gotovo 400 tisuća. Zanimljivo je i istraživanje koje je proveo GfK, istraživački panel koji je utvrdio kako u 61 posto kućanstava u Hrvatskoj žive kućni ljubimci. Ipak, ne smijemo zanemariti ni činjenicu kako je veliki broj životinja napušten, a za njih također ne postoji statistika.

No, vratimo se kućnim ljubimcima. Vlasnici istih naime, nakon smrti ljubimca, za njihov ukop na raspolaganju imaju jedno groblje u Hrvatskoj, ono u Zagrebu, Spomengaj.

Spomengaj je ujedno i krematorij, a još jedan krematorij za kućne ljubimce nalazi se u Samoboru.

Spomengaj je osnovan u lipnju prošle godine, a nalazi se u prihvatilištu za životinje, Dumovcu te ga tek jedan zid dijeli od skloništa. Od svog osnivanja, Spomengaj je zbrinuo više od 300 tijela uginulih kućnih ljubimaca, a rekordan broj kremiranja dosegnuo je upravo prošli tjedan kada je kremirano 20 ljubimaca.

“Tome je sigurno doprinijelo i to što su se građani zbog ostanka u kući dodatno zbližili sa svojim ljubimcima i osjetili koliko su im oni vrijedni u životu. Voljeli bismo da te činjenice ostanu svjesni i po povratku u novu normalnost”, istaknula je voditeljica, Jasenka Haleuš. 

Kazala je i kako je upravo kremiranje najpopularniji odabir vlasnika, a osim klasičnih ljubimaca kakvi su psi i mačke, Zagrepčani za ljubimce odabiru i  ribice i ptice, ali i gmazove poput iguane i posebne ljubimce poput tvora, rekla je voditeljica.

Osim što provode ukope te kremiraju ljubimce, u Spomengaju održavaju i posljednje ispraćaje.

“Ispraćaji ljubimaca naslanjaju se na našu kulturu, najčešće vlasnici tom prigodom ostavljaju cvijeće, naruče prigodnu glazbu, dok neki pripreme i fotografije ljubimca za prikazivanje na TV ekranu. Ima i ljudi koji u ispraćaj žele uključiti čitanje pjesme, recitaciju ili svoj govor”, rekla je.

Prema evidenciji ministarstva, lani je u Hrvatskoj uginulo najmanje 90.000 kućnih ljubimaca, a prema propisu, ukop ljubimaca na privatnom posjedu dozvoljen je samo ako za to postoji odobrenje veterinarskog inspektora.

No, Spomengaj nije samo mjesto tuge, budući da se nalazi u Dumovcu, vlasnici koji se opraštaju od svojih ljubimaca prilikom odlaska nerijetko odluče spasiti i one koje vlasnici nisu voljeli dovoljno pa se osjećaji tuge i nove ljubavi donekle uravnoteže.


Komentari