ZAGREBAČKI PROFESORI O PUTINU: Poznat je da na velike datume započinje i velike stvari. Svijet bi se danas mogao naći na prekretnici!

Vojna parada u Moskvi (Foto: Guliver image)

U Rusiji se obilježava Dan pobjede, danas je to 77. godišnjica pobjede Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom. Najviše žrtava imao je upravo Sovjetski savez, čak 27 milijuna civila i vojnika.

Svake godine Rusija u spomen na taj dan organizira vojne parade diljem zemlje. S obzirom na rat u Ukrajini, sve su uči uprte u Rusiju danas, jer Putin je poznat da na velike datume započinje i velike stvari. Što bi mogao danas poduzeti razmotrili su profesori sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, Đana Luša i Robert Barić.

“Dan pobjede ima vrlo simbolično značenje za današnje vrijeme s obzirom na to da je Vladimir Putin krenuo u, kako on naziva, Specijalnu operaciju koja ima za cilj borbu za denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine”, rekla je profesorica Đana Luša za HRT.

Smatra da je jako bitno da Putin danas održi određeni pobjednički govor i postavlja pitanje hoće li najaviti nešto radikalnije u smislu opće mobilizacije i najave rata.

“Najgori scenarij je korištenje nuklearnog oružja i nekakav početak 3. svjetskog rata. Nadam se da se to neće dogoditi”, dodaje Luša.

‘Putin se neće povući’

Profesor Robert Barić smatra kako je sadašnja situacija što se tiče ruskog političkog vrha – neodrživa. Istaknuo je kako se postavlja pitanje što će se dalje dogoditi.

“Putin se neće povući jer je svako povlačenje za njega znači političku smrt. On mora napraviti mobilizaciju, barem djelomičnu, da nadoknadi gubitke”, kaže Barić.

Dodaje da Putin može donijeti i odluku da cijelu ekonomiju stavi u ratnu ekonomiju.

Barić ističe da nije nemoguće da Putin donese odluku o konvencionalnom udaru na primjerice članicu NATO saveza, a  smatra da bi to mogla biti Poljska.

– Mogući nuklearni udar primjerice na teritoriju Ukrajine je najmanja vjerojatnost, ali ne može se potpuno isključiti. Očekujem da će najaviti daljnje akcije.

Profesorica Luša kaže da se sve manje govori o pregovorima. Smatra da su dosadašnji paketi sankcija prema Rusiji pokazali zajedništvo EU.


Komentari