Zagrebački otpad vidi se i iz svemira! Petek: ‘Grad nam izgleda kao Napulj’

Foto: Renato Petek / privatna arhiva

Radnici Čistoće jučer su ujutro pokupili i očistili ogromnu količinu glomaznog otpada koja se nalazila na Miramarskoj cesti u Zagrebu, samo 300 metara od zgrade zagrebačke gradske uprave, piše Jutarnji list. 

Do intervencije je došlo tek nakon pisanja medija, iako je taj otpad tamo stajao već pet mjeseci. Nakupina je toliko velika da se smeće bez problema može vdjeti i iz svemira preko satelitskog snimka Google karata. Da stvar bude još gora, divlji deponij se nalazio u blizini nekoliko važnih državnih institucija i hotela.

Odlagalište je tako bilo na 150 metara od Nacionalne sveučilišne knjižnice, buduće zgrade Predsjedništva Vijeća Europske unije, zatim na istoj toj udaljenosti, samo u drugom smjeru je svjetski poznat Hotel Internacional, dok je samo 200 metara dalje zgrada Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. I nije da se divlje odlagalište pojavilo preko noći. U razgovoru sa stanarima smo doznali da je u ožujku jedan od stanovnika iz kvarta adaptirao stan i istresao veću količinu šute pokraj zelenog otoka. Nakon toga je svakim danom ta hrpa bila sve veća i veća, piše dnevnik.

U Gradu Zagrebu jučer je održan radni sastanak na tu temu koji je vodila Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša koja je istaknula povod sastanka nije bilo divlje odlagalište u Miramarskoj i dodala da su u Čistoći za njega doznali tek nakon medijskih objava.

Kolike će bit kazne, još se ne zna

Za Jutarnji je rekla da su se u gradu okrenuli rigoroznijoj mjeri kojom bi se problem trebao riješiti. Naime, planiraju angažirati posebne komunalne redare koji će biti isključivo zaduženi za otpad, tzv. zelena inspekcija.

Nadalje, na gotovo sve zelene otoke postavit će nadzorne kamere koje će snimiti svakoga tko nepropisno odloži otpad.

Cijenik po kojem će se određivati kazne još nije donesen.

Kazne, između ostaloga, dio su programa kojim se planira dostići norma od 50 posto odvojeno sakupljenog otpada do 2020. godine koju je propisala Europska komisija. Naime, sve države članice Europske unije moraju do te godine odvojeno prikupljati i sortirati polovicu ukupno prikupljenog otpada.

Sonja Polonijo, konzultantica Udruge gradova za pitanje gospodarenja otpadom smatra da Hrvatska neće stići ispuniti normu. No, prije Europe, Zagreb će kazniti država.

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, zagrebačka Čistoća je na kraju 2018. godine odvojeno prikupila 13,23 posto otpada, što je daleko od 50 posto. No, gradonačelnik Milan Bandić je u više navrata istaknuo da je taj postotak veći od 30 posto, no za sada nisu još izašli egzaktni podaci koji bi potvrdili te tvrdnje.

“Svi gradovi i općine koji su u 2018. godini premalo razvrstavali i kojima raste količina prikupljenog miješanog otpada moraju Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost platiti tzv. poticajnu naknadu, nakon čega će Fond tim novcem financirati projekte iz sfere gospodarenja otpadom. Za dva mjeseca iz 2017. godine Zagreb je trebao platiti 753.000 kuna poticajnih naknada, tako se za 2018. godinu mogu očekivati višemilijunski iznosi koji će se vjerojatno podmiriti iz gradskog proračuna”, rekla je konzultantica.

“Grad izgleda kao Napulj. Odgovor su žuti prsluci”

Gradski zastupnik, Renato Petek, osvrnuo se na medijska pisanja o uvođenju kazni za loše zbrinjavanje otpada, a posebno je kritizirao pročelnicu Jozić.

“Ako krenu kazne, odgovor su žuti prsluci!

Čitam kako pročelnica Jozić govori za medije da će zbog smeća po cestama i oko kontejnera građanima krenuti naplaćivati kazne u visini prosječne plaće! Grad sve češće izgleda kao Napulj, što ne pamte niti najstariji Zagrepčani. S pravom su građani ljutiti, a sada se na njih ljuti pročelnica koja ne prihvaća niti jednu kritiku. Takav stav i ljutnja na građane je samo odraz bahatosti i samovolje gradonačelnika Bandića.

Poslije petnaest godina vladanja gradonačelnika Bandića nemamo niti jednu sortirnicu, kompostanu, dio opreme tek stiže. Zagreb nema niti najosnovnije uvjete za sustav zbrinjavanja otpadom. Godinama nisu činili ništa da prema planu zatvore odlagalište Jakuševec te uspostave održiv i ekološki odgovoran sustav gospodarenja otpadom. Ali su poželjeli ubrati još koju kunu kroz kazne kako bi održali svoj super glomazni sustav gradske uprave i Holdinga koji su izgradili na nepotizmu i klijentelizmu.

Na ulice Zagreba će do kraja godina natrpati pola milijuna kanti i podijeliti građanima više milijuna plastičnih vrećica. Brigu oko reciklaže i oporabe frakcija otpada su ugovorili s prijateljima i kumovima, a prepustili su im i brigu oko odlagališta Jakuševec kojem su produljili dozvolu za rad do 2029. godine. To je njihov “sustav” gospodarenja otpadom. Mogući prihodi od onog otpada što građani razvrstaju su prepušteni privatnicima, a Čistoća ima samo sve veće troškove i rad bez potrebnih uvjeta. Na Čistoću je usmjeren gnjev nezadovoljnih građana, a radnici nisu odgovorni za ovo stanje. Želi li joj time umanjiti vrijednost, prikazati nesposobnom, pa ju potom privatizirati?

Bandić je oko otpada imao kampanju “stavimo pravu stvar na pravo mjesto”. Potrebno je usmjeriti nezadovoljstvo građana i prokazati uzrok problema – pravo mjesto je gradonačelnik i njegova uprava.”, napisao je u objavi.


Komentari