Zagrebački most opasan za bicikliste: Pun je asfaltnih kvrga i izbočina

Screenshot: Facebook

Od Zaprešića do Ivanje Reke, 11 se mostova proteže preko rijeke Save, a onaj najnoviji ujedno je i jedan od najproblematičnijih. Domovinski most gradio se od 2002. godine, a konačno je otvoren 2007. godine – nakon čak sedam pokušaja otvaranja. Loša koordinacija izvedbe i projektantski propusti prouzročili su visinske razlike između mosta i prilaznih cesta čak do jednog metra.

No ako sada i zanemarimo propuste od prije desetak godina, sigurno nećemo ignorirati one još uvijek prisutne. Biciklistička staza na Domovinskom mostu puna je asfaltnih kvrga što je čini vrlo opasnom za sve bicikliste i prolaznike.

Ako neka od brojnih kvrga, u trenutku nepažnje, odbaci biciklista, on ne može računati na ogradu visine oko 20 centimetara da ga spasi od pada na cestu.

Prilikom otvaranja Domovinskog mosta, davne 2007. godine, gradonačelnik Milan Bandić prisegnuo je da će do 2010. godine Zagreb dobiti još dva nova mosta.

“Ako smo 30 godina čekali novi Jankomirski most i Domovinski most – onda je imperativ ove gradske Uprave da za tri godine sagradimo dva nova mosta – Bundek most i Jarun most te proširimo Most slobode“, rekao je zagrebački gradonačelnik i dodao “Ili nas neće biti ili ćemo to napraviti. To Zagreb zaslužuje i to će biti za tri godine gotovo”.

Izgleda da Zagreb to ipak nije zaslužio jer Bundek i Jarun mostu ni traga, ali barem se Most slobode proširuje i obnavlja. Dapače, on je toliko bitan da će se samo u njegovu rasvjetu uložiti oko 22 milijuna kuna.


Komentari